Grekisk moussaka med linser och olivsallad

Grekland

Vegetariskt

Grekisk moussaka med linser och olivsallad

4.02 (100)
Under 50 min
21 Ingredienser

Ingredienser

2 pers
Allergener:
  • Laktos
    ·
  • Mjölk
    ·
  • Ägg
    ·
  • Vete

Basvarorna kan innehålla andra allergener

Basvaror:
  • Bakplåtspapper
  • salt
  • olivolja
  • vatten
  • svartpeppar
  • ägg
  • vetemjöl
Aubergine
1 st
Bakpotatis
1 st
Bakplåtspapper
2 st
Salt
2+2 krm
Olivolja
Rödlök
½ st
Tomat
1 st
Olivolja
1 msk
Vitlök
2 klyfta
Röda linser
50 g
Tomatpuré
½ förp
Vatten
2 dl
Grönsaksbuljong
½ påse
Torkad oregano
1 tsk
Torkad timjan
1 tsk
Spiskummin
1 tsk
Flytande honung
1 förp
Salt
Svartpeppar
Ägg
1 st
(Ägg)
Olivolja
1 msk
Vetemjöl
½ msk
(Vete)
Mjölk
1 ½ dl
(Mjölk, Laktos)
Vispgrädde
½ dl
(Mjölk, Laktos)
Grönsaksbuljong
½ påse
Riven mozzarella
50 g
(Mjölk, Laktos)
Tomat
1 st
Rödlök
½ st
Snackoliver
1 förp
Fetaost
50 g
(Mjölk)
Olivolja
Näringsinnehåll per portion
  • Energi: 849 kcal
  • Fett: 51 g
  • Kolhydrater: 68 g
  • Protein: 31 g
Information om allergener

Allergener är tänkta som vägledande information och baseras på ingredienserna och inte "spår av". Vänligen kontrollera innehållet i varorna du får i kassen.

Så här gör du

Värm ugnen till 200°C (varmluft) eller 225°C (vanlig).
Skiva aubergine ca ½ cm. Salta med 2 krm salt. Skiva bakpotatis ca ½ cm. Lägg potatisskivorna på en plåt med bakplåtspapper. Strö på 2 krm salt. Rosta potatisen högt upp i ugnen ca 20 min. Lägg aubergineskivorna på en plåt med bakplåtspapper och ringla över lite olivolja. Rosta auberginen under potatisen ca 15 min. 
Finhacka rödlök och tomat. Hetta upp lite olivolja i en kastrull och fräs lök och pressad vitlök ca 2 min. Tillsätt tomat, röda linser och tomatpuré, fräs ytterligare ca 1 min. Blanda ner vatten, grönsaksbuljong, torkad oregano, torkad timjan, spiskummin och flytande honung. Låt puttra ca 10 min. Smaka av med lite salt och nymald svartpeppar.
Vispa sönder ägg i en skål. Hetta upp olivolja i en liten kastrull. Pudra över vetemjöl. Vispa ner mjölk, lite i taget. Tillsätt vispgrädde och grönsaksbuljong. Ta kastrullen från värmen och rör ner uppvispat ägg under omrörning. Rör ner riven mozzarella. 
Varva rostad potatis med tomat- och linsås i en smord ugnsform (ca 15x20). Avsluta med rostad aubergine och häll till sist över grekisk besamel. Tillaga högt upp i ugnen ca 15 min. 
Klyfta tomat. Skiva rödlök tunt. Lägg i en skål och blanda med snacksoliver och smulad fetaost. Ringla över lite olivolja. Toppa med lite torkad oregano.
Servera moussaka med olivsallad.
Smaklig måltid!