Kycklingfilé med rotsellericrème, rostade rotfrukter och timjansky
Laktosfri

Kycklingfilé med rotsellericrème, rostade rotfrukter och timjansky

4.35 (1757)
Under 45 min
11 Ingredienser

Ingredienser

2 pers
Allergener:
  • Mjölk
    ·
  • Sojabönor
    ·
  • Selleri
    ·
  • Vete

Basvarorna kan innehålla andra allergener

Basvaror:
  • Bakplåtspapper
  • balsamvinäger
  • olivolja
  • salt
  • smör
  • socker
  • svartpeppar
  • vatten
  • vetemjöl
Potatis
400 g
Morot
2 st
Rotselleri
150 g
(Selleri)
Bakplåtspapper
1 st
Olivolja
Salt
Svartpeppar
Rödlök
1 st
Bladpersilja
20 g
Rotselleri
150 g
(Selleri)
Smör
35 g
(Mjölk)
Salt
Kycklingfilé
300 g
Torkad timjan
1 tsk
Salt
2 krm
Svartpeppar
Smör
(Mjölk)
Vetemjöl
½ msk
(Vete)
Torkad timjan
1 tsk
Socker
½ msk
Balsamvinäger
½ msk
Kinesisk soja
1 tsk
(Sojabönor, Vete)
Vatten
2 dl
Kycklingbuljong
½ påse
Näringsinnehåll per portion
Energi:
562 kcal
Fett:
20 g
Kolhydrater:
55 g
Protein:
41 g
Information om allergener

Allergener är tänkta som vägledande information och baseras på ingredienserna och inte "spår av". Vänligen kontrollera innehållet i varorna du får i kassen.

Så här gör du

Värm ugnen till 225°C (varmluft) eller 250°C (vanlig).
Halvera potatis. Skala och skär morot och rotselleri i grova bitar. Lägg allt på en plåt med bakplåtspapper. Blanda med olivolja, salt och lite nymald svartpeppar. Rosta i övre delen av ugnen ca 15 min. Klyfta rödlök och blanda med de rostade rotfrukterna. Rosta allt ytterligare ca 10 min.
 Skala och skär rotselleri i mindre bitar. Koka mjuka i en liten kastrull med lättsaltat vatten.
 Smält smör i en liten kastrull. När smöret "tystnar" börjar det att brynas, vispa då hela tiden. När det har en gyllenbrun färg och nötaktig doft är det klart. Häll av rotsellerin och lägg i en mixerbunke. Tillsätt det brynta smöret och mixa helt slät med stavmixer. Smaka av med salt.
Krydda kycklingfilé med torkad timjan, salt och nymald svartpeppar. Stek kycklingen ca 2 min per sida i en stekpanna med lite smör. Lägg över i en ugnsform och tillaga klart längst ner i ugnen ca 10 min, tills kycklingen är helt genomstekt (innertemp 72°C). Låt stekpannan stå till skysåsen.
Tillsätt eventuellt lite extra smör till stekpannan. Vispa ner vetemjöl, torkad timjan, socker, balsamvinäger, kinesisk soja, vatten och kycklingbuljong. Låt sjuda ca 5 min.
Blanda de rostade rotfrukterna med bladpersilja. Servera till kycklingfilé, timjansky och rotsellericrème.
Smaklig måltid!