Färsjärpar med potatismos och lingon
30-40

Färsjärpar med potatismos och lingon

Ingredienser

Allergener
  • Laktos,
  • mjölk,
  • vete

Basvarorna kan innehålla andra allergener

Basvaror

  • smör
  • salt
  • svartpeppar
  • olivolja
  • vitvinsvinäger
  • vatten

Potatismos

Mospotatis
400 g
Mjölk (Mjölk, Laktos)
1 dl
Smör (Mjölk)
1 msk
Salt
Svartpeppar

Vitkålssallad

Strimlad vitkål
250 g
Olivolja
½ msk
Vitvinsvinäger
1/2 msk
Salt
Svartpeppar

Färsjärpar

Bananschalottenlök
1 st
Ströbröd (Vete)
½ förp
Mjölk (Mjölk, Laktos)
4 msk
Salt
1/2 tsk
Svartpeppar
Blandfärs
250 g
Smör (Mjölk)
Vatten
¾ dl

Tillbehör

Bladpersilja
20 g
Rårörda lingon
1 dl
Näringsvärde per portion
  • Energi 763 kcal
  • Fett 38 g
  • Kolhydrater 75 g
  • Protein 31 g
Information om allergener

Allergener är tänkta som vägledande information och baseras på ingredienserna och inte "spår av". Vänligen kontrollera innehållet i varorna du får i kassan.

Så här gör du

  1. Potatismos: Skala och koka potatis mjuk i lättsaltat vatten. Dela stora potatisar för kortare koktid.
  2. Vitkålssallad: Lägg strimlad vitkål i en bunke och blanda med olivolja, vitvinsvinäger, lite salt och nymald svartpeppar. Använd gärna händerna och krama kålen mjuk. 
  3. Färsjärpar: Finhacka schalottenlök och lägg i en bunke. Blanda med ströbröd, mjölk, salt och lite nymald svartpeppar. Tillsätt blandfärsen och blanda väl.
  4. Forma färsen till ca 6 järpar. Hetta upp lite smör i en stekpanna och stek järparna ca 6 min runt om. Häll på vatten och låt järparna sjuda i skyn ca 2 min, till de är helt genomstekta (innertemp 72°C). 
  5. Potatismos: Värm mjölk och smör i en liten kastrull. Häll av och mosa potatisen med elvisp. Tillsätt den varma mjölkblandningen och vispa till ett krämigt mos. Smaka av med lite salt och nymald svartpeppar.
  6. Tilbehör: Grovhacka bladpersilja. Strö persilja över moset. Servera nystekta järpar med krämigt potatismos, vitkålssallad och rårörda lingon.