Julköttbullar med karamelliserad rödkål, hasselnötter och ingefärsgräddsås
30-40

Julköttbullar med karamelliserad rödkål, hasselnötter och ingefärsgräddsås

Ingredienser

Allergener
  • Laktos,
  • mjölk,
  • sojabönor,
  • ägg,
  • vete,
  • hasselnötter

Basvarorna kan innehålla andra allergener

Basvaror

  • ströbröd
  • mjölk
  • ägg
  • salt
  • svartpeppar
  • smör
  • vetemjöl
  • vatten
  • köttbuljong
  • socker
  • balsamvinäger

Potatis

Potatis
400 g

Julköttbullar

Ströbröd
¼ dl
Mjölk (Mjölk)
½ dl
Ägg (Ägg)
1 st
Malen kanel
1 krm
Salt
½ tsk
Svartpeppar
Nötfärs
250 g

Ingefärsgräddsås

Smör (Mjölk)
Vetemjöl (Vete)
2 tsk
Malen ingefära
½ tsk
Vatten
1 ½ dl
Mjölk (Mjölk)
½ dl
Vispgrädde (Mjölk, Laktos)
½ dl
Köttbuljong
½ tärning
Kinesisk soja (Sojabönor, Vete)
½ tsk

Karamelliserad rödkål

Kruspersilja
20 g
Hasselnötter (Hasselnötter)
20 g
Rödkål
300 g
Smör (Mjölk)
Socker
1 msk
Salt
1 krm
Balsamvinäger
2 msk
Näringsvärde per portion
  • Energi 748 kcal
  • Fett 37 g
  • Kolhydrater 67 g
  • Protein 38 g
Information om allergener

Allergener är tänkta som vägledande information och baseras på ingredienserna och inte "spår av". Vänligen kontrollera innehållet i varorna du får i kassan.

Så här gör du

  1. Värm ugnen till 175°C (varmluft) eller 200°C (vanlig).
  2. Potatis: Koka potatis mjuk i lättsaltat vatten.
  3. Julköttbullar: Blanda ströbröd, mjölk, ägg, malen kanel, salt och lite nymald svartpeppar. Blanda runt och låt svälla någon minut. Blanda ner nötfärs och forma smeten till ca 12 köttbullar.
  4. Hetta upp smör i en stekpanna. Stek köttbullarna runtom, ca 4 min. Lägg över i en ugnsform och tillaga klart mitt i ugnen ca 10 min, tills de är helt genomstekta (innertemp 72°C).
  5. Ingefärsgräddsås: Smält smör i en liten kastrull. Tillsätt vetemjöl och blanda runt. Vispa ner malen ingefära, vatten, mjölk, vispgrädde, köttbuljong och kinesisk soja. Låt sjuda ca 5 min.
  6. Karamelliserad rödkål: Grovhacka persilja. Strimla rödkål. Hetta upp smör i en stekpanna och fräs rödkålen ca 4 min, tills den är mjuk och börjar få fin färg. Tillsätt socker, salt och balsamvinäger. Låt kålen koka ihop och bli lite glansig och karamelliserad. Blanda ner hasselnötter och persilja vid servering.
  7. Servera julköttbullar med kokt potatis, karamelliserad rödkål och ingefärsgräddsås.