Julköttbullar med karamelliserad rödkål, hasselnötter och ingefärsgräddsås

Smak av Jul

Julköttbullar med karamelliserad rödkål, hasselnötter och ingefärsgräddsås

4.3 (93)
Under 40 min
9 Ingredienser

Ingredienser

2 pers
Allergener:
  • Laktos
    ·
  • Mjölk
    ·
  • Sojabönor
    ·
  • Ägg
    ·
  • Vete
    ·
  • Hasselnötter

Basvarorna kan innehålla andra allergener

Basvaror:
  • Ströbröd
  • mjölk
  • ägg
  • salt
  • svartpeppar
  • smör
  • vetemjöl
  • vatten
  • köttbuljong
  • socker
  • balsamvinäger
Potatis
400 g
Ströbröd
¼ dl
Mjölk
½ dl
(Mjölk)
Ägg
1 st
(Ägg)
Malen kanel
1 krm
Salt
½ tsk
Svartpeppar
Nötfärs
250 g
Smör
(Mjölk)
Vetemjöl
2 tsk
(Vete)
Malen ingefära
½ tsk
Vatten
1 ½ dl
Mjölk
½ dl
(Mjölk)
Vispgrädde
½ dl
(Mjölk, Laktos)
Köttbuljong
½ tärning
Kinesisk soja
½ tsk
(Sojabönor, Vete)
Kruspersilja
20 g
Hasselnötter
20 g
(Hasselnötter)
Rödkål
300 g
Smör
(Mjölk)
Socker
1 msk
Salt
1 krm
Balsamvinäger
2 msk
Näringsinnehåll per portion
  • Energi: 750 kcal
  • Fett: 37 g
  • Kolhydrater: 67 g
  • Protein: 38 g
Information om allergener

Allergener är tänkta som vägledande information och baseras på ingredienserna och inte "spår av". Vänligen kontrollera innehållet i varorna du får i kassen.

Så här gör du

Värm ugnen till 175°C (varmluft) eller 200°C (vanlig).
Koka potatis mjuk i lättsaltat vatten.
 Blanda ströbröd, mjölk, ägg, malen kanel, salt och lite nymald svartpeppar. Blanda runt och låt svälla någon minut. Blanda ner nötfärs och forma smeten till ca 12 köttbullar.
Hetta upp smör i en stekpanna. Stek köttbullarna runtom, ca 4 min. Lägg över i en ugnsform och tillaga klart mitt i ugnen ca 10 min, tills de är helt genomstekta (innertemp 72°C).
 Smält smör i en liten kastrull. Tillsätt vetemjöl och blanda runt. Vispa ner malen ingefära, vatten, mjölk, vispgrädde, köttbuljong och kinesisk soja. Låt sjuda ca 5 min.
 Grovhacka persilja. Strimla rödkål. Hetta upp smör i en stekpanna och fräs rödkålen ca 4 min, tills den är mjuk och börjar få fin färg. Tillsätt socker, salt och balsamvinäger. Låt kålen koka ihop och bli lite glansig och karamelliserad. Blanda ner hasselnötter och persilja vid servering.
Servera julköttbullar med kokt potatis, karamelliserad rödkål och ingefärsgräddsås.
Smaklig måltid!