Smak av Jul
Laktosfri
Utan gluten
Ljummen julsallad med rostade betor, hovmästardressing och halstrad lättgravad lax
4.36 (64)
Under 40 min
8 Ingredienser
Ingredienser
2 pers
2 pers
Allergener:
- Fisk·
- Senap
Basvarorna kan innehålla andra allergener
Basvaror:
- Bakplåtspapper
- olja
- salt
- svartpeppar
- socker
- vitvinsvinäger
- vatten
Grönkål
100 g
Polkabeta
1 st
Småpotatis
400 g
Bakplåtspapper
1 st
Olja
Salt
Svartpeppar
Rädisor
1 förp
Laxfilé
270 g
Socker
1 tsk
Salt
1 tsk
Senap
1 ½ msk
Socker
½ msk
Vitvinsvinäger
½ msk
Vatten
½ msk
Olja
1 msk
Dill
5 g
Salt
Svartpeppar
Dill
15 g
Näringsinnehåll per portion
- Energi: 601 kcal
- Fett: 31 g
- Kolhydrater: 47 g
- Protein: 33 g
Information om allergener
Allergener är tänkta som vägledande information och baseras på ingredienserna och inte "spår av". Vänligen kontrollera innehållet i varorna du får i kassen.
Så här gör du
Värm ugnen till 225°C (varmluft) eller 250°C (vanlig).
Plocka grönkålen från stammen. Skala och kvarta polkabeta. Halvera småpotatis. Lägg potatis och polkabeta på en plåt med bakplåtspapper och blanda med lite neutral olja, salt och nymald svartpeppar. Rosta mitt i ugnen ca 25 min, tills betor och potatis känns mjuka. Tillsätt grönkålen till plåten och ringla på lite extra olja. Rosta allt ytterligare ca 5 min.
Lägg laxen på en tallrik och gnid in salt och socker. Låt stå i rumstemperatur ca 20 min.
Blanda senap, socker, vitvinsvinäger och vatten i en bunke. Vispa ner neutral olja, lite i taget. Finhacka dill och blanda ner i bunken. Smaka av med lite salt och nymald svartpeppar.
Halvera rädisor. Blanda de rostade grönsakerna med rädisor och hovmästardressing.
Torka bort överflödig saltblandning från laxen. Hetta upp lite olja i en stekpanna. Stek laxbitarna på høg värme i ca 1 min, de ska få en karamelliserad stekyta men inte bli brända. Vänd på laxbitarna.
Plocka dillen. Servera halstrad lättgravad lax med rostad polkabetssallad. Toppa med dillvippor.
Smaklig måltid!