Fläskkotlett i krämig citron- och svartpepparsky med pressgurka och salviarostad potatis

Fläskkotlett i krämig citron- och svartpepparsky med pressgurka och salviarostad potatis

4.02 (169)
Under 40 min
8 Ingredienser

Ingredienser

2 pers
Allergener:
  • Laktos
    ·
  • Mjölk
    ·
  • Vete

Basvarorna kan innehålla andra allergener

Basvaror:
  • Bakplåtspapper
  • olivolja
  • salt
  • svartpeppar
  • socker
  • ättiksprit (12%)
  • vatten
  • smör
  • vetemjöl
  • kycklingbuljong
Potatis
400 g
Bakplåtspapper
1 st
Olivolja
Torkad salvia
½ msk
Salt
Svartpeppar
Socker
2 msk
Ättiksprit (12%)
1 msk
Vatten
3 msk
Gurka
1 st
Gul lök
1 st
Citron
1 st
Fläskkotlett
300 g
Salt
2 krm
Svartpeppar
Smör
(Mjölk)
Vetemjöl
½ msk
(Vete)
Vatten
1 ½ dl
Vispgrädde
½ dl
(Mjölk, Laktos)
Kycklingbuljong
½ tärning
Grönt äpple
1 st
Näringsinnehåll per portion
  • Energi: 575 kcal
  • Fett: 22 g
  • Kolhydrater: 59 g
  • Protein: 36 g
Information om allergener

Allergener är tänkta som vägledande information och baseras på ingredienserna och inte "spår av". Vänligen kontrollera innehållet i varorna du får i kassen.

Så här gör du

Värm ugnen till 225°C (varmluft) eller 250°C (vanlig).
 Lägg potatis på en ugnsplåt med bakplåtspapper och blanda med lite olivolja, torkad salvia, salt och nymald svartpeppar. Rosta mitt i ugnen ca 25 min, tills potatisen är mjuk och fått fin färg.
 Blanda socker, ättika och vatten i en bunke. Vispa så att sockret löser sig. Hyvla tunna skivor av gurkan med en mandolin eller osthyvel. Blanda ner gurkskivorna i lagen. Ställ åt sidan till servering.
Finhacka gul lök. Tvätta citron i ljummet vatten och finriv det yttersta skalet. Lägg i en liten skål. Halvera citronen. 
 Skär fläskkotlett i två portionsbitar. Krydda köttet med salt och lite nymald svartpeppar. Hetta upp lite smör i en rymlig stekpanna. Stek fläskkotletterna ca 3 min per sida. Lägg över köttet på ett fat och täck med folie.
Tillsätt lite mer smör till den använda stekpannan. Fräs hackad lök ca 1 min. Pudra ner vetemjöl och blanda runt. Tillsätt pressad saft från ½ citron (ca 1 msk), vatten och smulad kycklingbuljong. Låt sjuda ca 2 min. Blanda ner vispgrädde och ca 2 krm nymald svartpeppar, sjud ytterligare ca 1 min. Lägg ner de stekta fläskkotletterna och eventuell köttsaft som bildats på fatet i såsen. Sjud under lock ca 3 min, tills kotletterna är helt genomstekta (innertemp 72°C).
Tärna äpple fint. Strö äpple och citronskal över kött och sås. Servera med rostad potatis och pressgurka.
Smaklig måltid!