Lax med salsa romesco, mandel och bakad purjolök
35-45
Laktosfri
Utan gluten

Lax med salsa romesco, mandel och bakad purjolök

Ingredienser

Allergener
  • Fisk,
  • mandel

Basvarorna kan innehålla andra allergener

Basvaror

  • bakplåtspapper
  • olivolja
  • salt
  • svartpeppar
  • rödvinsvinäger
  • flytande honung

Rostad potatis

Potatis
400 g
Bakplåtspapper
1 st
Olivolja
Salt

Stekt lax

Laxfilé (Fisk)
2 st
Salt
½ tsk
Svartpeppar
Olivolja

Salsa romesco

Röd paprika
1 st
Mandelspån (Mandel)
25 g
Rödvinsvinäger
½ msk
Vitlök
1 klyfta
Salt
1 krm
Olivolja
Svartpeppar

Bakad purjolök

Purjolök
1 st
Olivolja
Flytande honung
Salt
Svartpeppar
Näringsvärde per portion
  • Energi 621 kcal
  • Fett 32 g
  • Kolhydrater 47 g
  • Protein 36 g
Information om allergener

Allergener är tänkta som vägledande information och baseras på ingredienserna och inte "spår av". Vänligen kontrollera innehållet i varorna du får i kassan.

Så här gör du

  1. Värm ugnen till 225°C (varmluft) eller 250°C (vanlig).
  2. Förberedelser: Skär ett snitt i purjolöken på längden men inte helt igenom. Skölj ordentligt. Halvera röd paprika och ta bort kärnhuset. Halvera potatis.
  3. Rostad potatis och grönsaker: Lägg potatis, röd paprika (med skalsidan upp) och purjolök bredvid varandra på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Blanda med lite olivolja och lite salt. Baka allt i ugnen ca 25 min, tills potatisen är mjuk och allt fått fin färg. 
  4. Stekt lax: Krydda laxfilé med salt och nymald svartpeppar. Hetta upp lite olivolja i en stekpanna och stek laxen på ena sidan ca 2 min. Vänd fisken och stek ytterligare ca 2 min. 
  5. Salsa romesco: Rosta mandelspån i en torr het stekpanna tills de börjar få färg, lägg i en mixerbunke. Lägg ner den rostade paprikan, rödvinsvinäger, pressad vitlök och salt. Mixa ihop med stavmixer. Smaka av med lite olivolja, salt och nymald svartpeppar.
  6. Bakad purjolök: Om purjolöken fått för mycket färg, ta bort det yttersta lagret. Ringla över lite olivolja och flytande honung. Krydda med lite salt och nymald svartpeppar. Halvera purjolöken.
  7. Servera stekt lax med salsa romesco, bakad purjolök och rostad potatis.