Spaghetti med pinjenötter, rostad fänkål och citron- och timjanströssel
25-35
Laktosfri
Vegetariskt
Vegan

Spaghetti med pinjenötter, rostad fänkål och citron- och timjanströssel

Ingredienser

Allergener
  • Vete

Basvarorna kan innehålla andra allergener

Basvaror

  • olivolja
  • salt
  • svartpeppar
  • neutral olja
  • balsamvinäger

Spaghetti

Spaghetti (Vete)
200 g

Rostad fänkål

Fänkål
1 st
Olivolja
Salt
1 krm
Svartpeppar

Citron- och timjanströssel

Citron, skal
½ st
Timjan
10 g
Olivolja
Panko (Vete)
½ dl
Vitlök
½ klyfta
Salt
½ krm

Ruccolapesto

Pinjenötter
20 g
Vitlök
½ klyfta
Ruccola
30 g
Neutral olja
2 msk
Salt
1 krm
Citron, saft
½ st

Tomatsallad

Tomatmix
1 förp
Timjan
10 g
Olivolja
Salt
1 krm
Svartpeppar
Balsamvinäger
1 tsk
Näringsvärde per portion
  • Energi 695 kcal
  • Fett 27 g
  • Kolhydrater 91 g
  • Protein 23 g
Information om allergener

Allergener är tänkta som vägledande information och baseras på ingredienserna och inte "spår av". Vänligen kontrollera innehållet i varorna du får i kassan.

Så här gör du

  1. Värm ugnen till 225°C (varmluft) eller 250°C (vanlig). Koka upp rikligt med lättsaltat vatten i en kastrull till pastakoket i steg 6.
  2. Rostad fänkål: Kvarta fänkål på längden och lägg i en ugnsfast form. Ringla över olivolja och krydda med salt och nymald svartpeppar. Rosta mitt i ugnen ca 20 min, tills fänkålen är mjuk.
  3. Citron- och timjanströssel: Tvätta citronen i ljummet vatten och finriv det yttersta skalet. Finhacka timjan. Hetta upp olivolja i en stekpanna och fräs panko och pressad vitlök ca 2 min, tills det blivit gyllenbrunt och frasigt. Blanda ner citronskal, timjan och salt. Stek ihop ytterligare ca ½ min.
  4. Ruccolapesto: Lägg pinjenötter, pressad vitlök, ruccola och neutral olja i en mixerbunke. Mixa till en röra med stavmixer. Smaka av med salt och ca ½ msk pressad citronsaft.
  5. Tomatsallad: Halvera tomater och finhacka timjan. Lägg allt i en skål och blanda med olivolja, salt, svartpeppar och balsamvinäger.
  6. Koka spaghetti enligt tidsangivelsen på förpackningen. Häll av pastan, men spara lite av pastavattnet (ca ½ dl). Banda nykokt pasta och ruccolapesto i kastrullen, späd med pastavatten till önskad konsistens. Smaka av med salt och nymald svartpeppar.
  7. Lägg upp pestoblandad spaghetti i tallrikar. Toppa med citron- och timjanströssel och servera med rostad fänkål och tomatsallad.