Laktosfri
Grekisk moussaka - färsgratäng med aubergine och parmesan
4.18 (225)
Under 50 min
13 Ingredienser
Ingredienser
2 pers
2 pers
Allergener:
- Mjölk·
- Vete
Basvarorna kan innehålla andra allergener
Basvaror:
- Salt
- olivolja
- bakplåtspapper
- kycklingbuljong
- flytande honung
- svartpeppar
- smör
- vetemjöl
- mjölk
- rödvinsvinäger
- flingsalt
Aubergine
1 st
Salt
Olivolja
Mospotatis
400 g
Bakplåtspapper
1 st
Bananschalottenlök
1 st
Olivolja
Nötfärs
250 g
Krossade tomater
1 förp
Vitlök
1 klyfta
Kycklingbuljong
½ tärning
Torkad oregano
1 tsk
Torkad timjan
1 tsk
Spiskummin
1 tsk
Chili flakes
1 krm
Flytande honung
1 tsk
Salt
Svartpeppar
Riven parmesan
25 g
Smör
½ msk
Vetemjöl
½ msk
Mjölk
2 dl
Kycklingbuljong
½ tärning
Salt
Svartpeppar
Bananschalottenlök
1 st
Mixsallad
30 g
Rödvinsvinäger
1 tsk
Olivolja
Flingsalt
Svartpeppar
Näringsinnehåll per portion
- Energi: 635 kcal
- Fett: 27 g
- Kolhydrater: 58 g
- Protein: 40 g
Information om allergener
Allergener är tänkta som vägledande information och baseras på ingredienserna och inte "spår av". Vänligen kontrollera innehållet i varorna du får i kassen.
Så här gör du
Värm ugnen till 225°C (varmluft) eller 250°C (vanlig).
Skär aubergine i ca ½ cm tjocka skivor och krydda med lite salt. Låt vila ca 5 min. Blanda med lite olivolja.
Skala och skiva mospotatis i ca ½ cm tjocka skivor. Lägg potatisen på en ugnsplåt med bakplåtspapper och blanda med lite olivolja och lite salt. Placera ut auberginen bredvid potatisen. Rosta högt upp i ugnen ca 15 min.
Finhacka bananschalottenlök. Hetta upp lite olivolja i en rymlig stekpanna och fräs lök och nötfärs ca 2 min. Tillsätt krossade tomater, pressad vitlök, smulad kycklingbuljong, torkad oregano, torkad timjan, spiskummin, chili flakes och flytande honung. Sjud ca 5 min. Smaka av med salt och nymald svartpeppar.
Smält smör i en kastrull och pudra över vetemjöl. Vispa ner mjölk, lite i taget. Tillsätt smulad kycklingbuljong och sjud ca 5 min. Vispa ner riven parmesan och dra från värmen. Smaka av med lite salt och nymald svartpeppar.
Varva potatis, aubergine och färsfyllning i en smord ugnsform (ca 15x20 cm), avsluta med ostsåsen. Gratinera högt upp i ugnen ca 15 min, tills moussakan fått fin färg. Använd gärna grillfunktionen de sista 5 minuterna.
Skär bananschalottenlök i tunna skivor. Lägg i en skål och blanda med mixsallad, rödvinsvinäger, lite olivolja, flingsalt och nymald svartpeppar.
Servera moussaka med grönsallad.
Smaklig måltid!