Risotto med ugnsrostade gulbetor, champinjoner och pinjenötter
40-50
Laktosfri
Utan gluten
Vegetariskt
13
Points®värde per portion

Risotto med ugnsrostade gulbetor, champinjoner och pinjenötter

Detta recept är ett samarbete med ViktVäktarna. Har du frågor om receptet eller ViktVäktarnas program, hör av dig till matkasse@viktvaktarna.se

Ingredienser

Allergener
  • Mjölk,
  • svaveldioxid

Basvarorna kan innehålla andra allergener

Basvaror

  • neutral olja
  • salt
  • bakplåtspapper
  • vatten
  • grönsaksbuljong
  • olivolja
  • svartpeppar
  • flytande margarin

Ugnsrostade gulbetor

Gulbeta
2 st
Neutral olja
1 tsk
Salt
Bakplåtspapper
1 st

Risotto

Vatten
4 dl
Grönsaksbuljong
1 tärning
Bananschalottenlök
1 st
Vitlök
1 klyfta
Parmesanost, (15 g) (Mjölk)
¾ bit
Olivolja
½ msk
Risottoris
1½ dl
Vitt matlagningsvin (Svaveldioxid)
1 dl
Salt
Svartpeppar

Till servering

Pinjenötter, 1 msk
Champinjoner
200 g
Flytande margarin
1 tsk
Bladpersilja
20 g
Information om allergener

Allergener är tänkta som vägledande information och baseras på ingredienserna och inte "spår av". Vänligen kontrollera innehållet i varorna du får i kassan.

Så här gör du

  1. Värm ugnen till 225°C (varmluft) eller 250°C (vanlig).
  2. Ugnsrostade gulbetor: Skala och klyfta gulbetor. Lägg på en ugnsplåt med bakplåtspapper och blanda med olivolja och lite salt. Rosta högt upp i ugnen ca 25 min, tills de mjuknat och fått fin färg. 
  3. Risotto: Koka upp vatten och smulad grönsaksbuljong i en kastrull. Dra från värmen. Finhacka schalottenlök och vitlök. Finriv parmesanost.
  4. Hetta upp olivolja i en rymlig stekgryta. Fräs lök, vitlök och risottoris ca 1 min. Häll på matlagningsvin och reducera till ungefär hälften, blanda runt hela tiden. 
  5. Späd riset med buljongen, lite i taget. När det kokat in, tillsätt mer buljong och fortsätt så tills all buljong är slut eller riset känns mjukt, rör om då och då. Blanda ner riven parmesanost i risotton precis innan servering. Smaka av med salt och nymald svartpeppar.
  6. Rosta pinjenötter i en torr och het stekpanna, ca 2 min. Spara stekpannan.
  7. Skär champinjonerna i mindre bitar. Hetta upp flytande margarin i den använda stekpannan och stek svampen ca 3 min. Krydda med lite salt och nymald svartpeppar.
  8. Grovhacka bladpersilja. Servera risotton med gulbetor och svamp. Toppa med pinjenötter och persilja.