30-40
Laktosfri
Utan gluten
Albondigas med mandel, tomatsås och rostade rotfrukter
Ingredienser
2 pers
Allergener
- Mjölk
Basvarorna kan innehålla andra allergener
Basvaror
- bakplåtspapper
- olivolja
- salt
- svartpeppar
- vitlök
- tomatpuré
- rödvinsvinäger
- vatten
- flytande honung
- kycklingbuljong
- sambal oelek
- ströbröd
- mjölk
Rostade rotfrukter
Potatis
400 g
Morötter
300 g
Bakplåtspapper
1 st
Olivolja
Salt
2 krm
Svartpeppar
Bladpersilja
10 g
Tomatsås med mandel
Bananschalottenlök
½ st
Vitlök
1 klyfta
Olivolja
½ msk
Tomatpuré
½ msk
Rödvinsvinäger
1 tsk
Krossade tomater
½ förp
Vatten
1 dl
Flytande honung
½ tsk
Kycklingbuljong
½ tärning
Svartpeppar
Torkad oregano
1 tsk
Mandelspån
25 g
Albondigas
Bladpersilja
10 g
Bananschalottenlök
½ st
Nötfärs
250 g
Sambal oelek
½ tsk
Vitlök
½ klyfta
Salt
2 krm
Svartpeppar
Paprikapulver
½ msk
Torkad oregano
1 tsk
Ströbröd
¼ dl
Mjölk (Mjölk)
½ dl
Olivolja
Näringsvärde per portion
- Energi 624 kcal
- Fett 28 g
- Kolhydrater 59 g
- Protein 34 g
Information om allergener
Allergener är tänkta som vägledande information och baseras på ingredienserna och inte "spår av". Vänligen kontrollera innehållet i varorna du får i kassan.
Så här gör du
Tips från kocken:
Har du inget lock till stekpannan går det bra att använda lite aluminiumfolie istället.
- Värm ugnen till 225°C (varmluft) eller 250°C (vanlig).
- Rostade rotfrukter: Klyfta potatis och morötter. Lägg på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Blanda med lite olivolja, salt och nymald svartpeppar. Rosta i ugnen ca 25 min, tills potatisen är klar och fått fin färg.
- Tomatsås med mandel: Finhacka bananschalottenlök och vitlök. Hetta upp olivolja i en kastrull och fräs lök och vitlök ca 2 min. Tillsätt tomatpuré, rödvinsvinäger, krossade tomater, vatten, flytande honung, smulad kycklingbuljong, nymald svartpeppar och torkad oregano. Koka ca 5 min.
- Albondigas: Finstrimla bladpersilja. Finhacka bananschalottenlök och lägg i en bunke. Blanda ner nötfärs, sambal oelek, pressad vitlök, salt, nymald svartpeppar, paprikapulver, torkad oregano, ströbröd, mjölk och persilja. Forma till 8-10 köttbullar.
- Hetta upp lite olivolja i en stekpanna och bryn köttbullarna ca 2 min. Häll tomatsåsen över stekpannan och sjud under lock (se tips) ca 10 min, tills de är helt genomstekta (innertemp 72°C).
- Grovhacka resten av bladpersiljan och blanda med de rostade rotfrukterna. Strö mandelspån över stekpannan. Servera albondigas i tomatsås med mandel och rostade rotfrukter.