Kålpudding med gräddsås, inlagd gurka och rårörda lingon
40-50

Kålpudding med gräddsås, inlagd gurka och rårörda lingon

Ingredienser

Allergener
  • Laktos,
  • mjölk,
  • sojabönor,
  • ägg,
  • vete

Basvarorna kan innehålla andra allergener

Basvaror

  • smör
  • flytande honung
  • salt
  • mjölk
  • ägg
  • svartpeppar
  • vatten
  • socker
  • ättiksprit (12%)

Till servering

Potatis
400 g
Rårörda lingon

Fänkålsstekt kål

Vitkål
300 g
Fänkålsfrö
2 tsk
Smör (Mjölk)
Flytande honung
½ msk
Salt
2 krm

Kålpudding

Bananschalottenlök
1 st
Ströbröd (Vete)
½ förp
Mjölk (Mjölk)
½ dl
Nötfärs
250 g
Ägg (Ägg)
1 st
Salt
½ tsk
Svartpeppar
Vatten
1 ½ dl
Flytande honung
½ msk

Gräddsås

Vispgrädde (Mjölk, Laktos)
½ dl
Majsstärkelse
1 tsk
Kinesisk soja (Sojabönor, Vete)
1 tsk
Salt
Svartpeppar

Inlagd gurka

Socker
1½ msk
Ättiksprit (12%)
1 msk
Vatten
3 msk
Gurka
1 st
Näringsvärde per portion
  • Energi 812 kcal
  • Fett 30 g
  • Kolhydrater 99 g
  • Protein 38 g
Information om allergener

Allergener är tänkta som vägledande information och baseras på ingredienserna och inte "spår av". Vänligen kontrollera innehållet i varorna du får i kassan.

Så här gör du

  1. Värm ugnen till 215°C (varmluft) eller 230°C (vanlig).
  2. Inlagd gurka: Blanda socker, ättiksprit och vatten i en skål. Blanda så att sockret löser sig. Skär gurka i tunna skivor (gärna på mandolin) och blanda ner i bunken. Ställ åt sidan till servering.
  3. Koka potatis mjuk i lättsaltat vatten.
  4. Fänkålsstekt kål: Skär vitkål i mindre bitar. Mortla sönder fänkålsfrö. Stek kålen i en stekpanna med lite smör. Krydda med honung, salt och fänkål. Låt steka tills kålen känns mjuk, ca 5 min. 
  5. Färs till kålpuddingen: Finhacka bananschalottenlök. Blanda ströbröd och mjölk i en bunke. Blanda ner lök, nötfärs, ägg, salt och lite nymald svartpeppar.
  6. Kålpudding: Fördela hälften av färsen i botten på en smord liten ugnsform. Lägg hälften av den stekta kålen på färsen. Lägg ut resten av färsen och toppa sedan med resten av kålen. Häll på vatten. Ringla över flytande honung. Tillaga mitt i ugnen ca 20 min. Ta ut från ugnen och häll försiktigt över all vätska som bildats i formen till en liten kastrull. Ställ tillbaka formen i ugnen och tillaga kålpuddingen ytterligare 5 min.
  7. Gräddsås: Koka ihop vätskan från kålpuddingen, grädde och kinesisk soja i kastrullen. Blanda majsstärkelse med lika delar kallt vatten i en liten skål. Vispa försiktigt ner blandningen i såsen. Smaka av såsen med salt och svartpeppar.
  8. Servera kålpudding med gräddsås, kokt potatis, rårörda lingon och inlagd gurka.