Donburi med ponzubakad lax, ingefärsgurka och avokado
30-40
Laktosfri

Donburi med ponzubakad lax, ingefärsgurka och avokado

Ingredienser

Allergener
  • Fisk,
  • sojabönor,
  • sesamfrön,
  • ägg,
  • vete

Basvarorna kan innehålla andra allergener

Basvaror

  • vitvinsvinäger
  • socker
  • salt
  • vatten
  • ättiksprit (12%)

Marinerat ris

Vitvinsvinäger
1 msk
Socker
1 tsk
Salt
1 krm
Risottoris
150 g
Vatten
2 ½ dl

Ingefärspicklad gurka

Ingefära
1 bit
Vatten
2 msk
Ättiksprit (12%)
1 msk
Socker
2 msk
Gurka
1 st

Ponzumajonnäs

Majonnäs (Ägg)
½ dl
Ponzu (Sojabönor, Vete)
2 msk

Ponzubakad lax

Laxfilé (Fisk)
2 st
Salt
1 krm
Ponzu (Sojabönor, Vete)
½ förp

Tillbehör

Sesamfrön (Sesamfrön)
1 förp
Rödkål
125 g
Avokado
1 st
Näringsvärde per portion
  • Energi 1064 kcal
  • Fett 60 g
  • Kolhydrater 91 g
  • Protein 40 g
Information om allergener

Allergener är tänkta som vägledande information och baseras på ingredienserna och inte "spår av". Vänligen kontrollera innehållet i varorna du får i kassan.

Så här gör du

  1. Värm ugnen till 125°C (varmluft) eller 140°C (vanlig).
  2. Rismarinad: Blanda vitvinsvinäger, socker och salt i en skål.
  3. Marinerat ris: Tvätta ris under kallt rinnande vatten ca 5 min. Lägg över i en kastrull och tillsätt vatten. Koka upp riset, sänk sedan värmen till låg temperatur. Koka under lock ca 12 min, tills riset känns mjukt.
  4. Lägg riset i en bunke och låt svalna något. Blanda ner rismarinaden med en slickepott. Blanda försiktigt så att riskornen separerar från varandra. Riset klibbar ihop igen efter någon minut.
  5. Ingefärspicklad gurka: Skala och finhacka ingefära. Blanda ihop vatten, ättika, socker och ingefära i en bunke. Hyvla gurka med mandolin (har ni ingen mandolin, skär så tunt som möjligt med en vass kniv). Blanda ner i bunken och låt marinera minst 15 min.
  6. Ponzumajonnäs: Blanda majonnäs och ponzu i en liten skål.
  7. Ponzubakad lax: Lägg laxfiléer i en smord ugnsform. Krydda med salt och stryk på resten av ponzusåsen. Tillaga mitt i ugnen ca 12 min.
  8. Tillbehör: Rosta sesamfrön i en torr stekpanna tills de är gyllenbruna. Lägg över i en liten skål. Finstrimla rödkålen eller hyvla den tunt på mandolin (lägg gärna kålen i iskallt vatten en stund innan servering så blir den extra krispig!). Tärna avokadon.
  9. Lägg upp ris i skålar. Ringla över ponzumajonnäs och strö på rostade sesamfrön. Toppa med ponzumarinerad lax, rödkål, avokado och ingefärspicklad gurka. Servera direkt!