Ingredienser
2 pers
Allergener
- Fisk,
- sojabönor,
- sesamfrön,
- ägg,
- vete
Basvarorna kan innehålla andra allergener
Basvaror
- vitvinsvinäger
- socker
- salt
- vatten
- ättiksprit (12%)
Marinerat ris
Vitvinsvinäger
1 msk
Socker
1 tsk
Salt
1 krm
Risottoris
150 g
Vatten
2 ½ dl
Ingefärspicklad gurka
Ingefära
1 bit
Vatten
2 msk
Ättiksprit (12%)
1 msk
Socker
2 msk
Gurka
1 st
Ponzumajonnäs
Majonnäs (Ägg)
½ dl
Ponzu (Sojabönor, Vete)
2 msk
Ponzubakad lax
Laxfilé (Fisk)
2 st
Salt
1 krm
Ponzu (Sojabönor, Vete)
½ förp
Tillbehör
Sesamfrön (Sesamfrön)
1 förp
Rödkål
125 g
Avokado
1 st
Näringsvärde per portion
- Energi 1064 kcal
- Fett 60 g
- Kolhydrater 91 g
- Protein 40 g
Information om allergener
Allergener är tänkta som vägledande information och baseras på ingredienserna och inte "spår av". Vänligen kontrollera innehållet i varorna du får i kassan.
Så här gör du
- Värm ugnen till 125°C (varmluft) eller 140°C (vanlig).
- Rismarinad: Blanda vitvinsvinäger, socker och salt i en skål.
- Marinerat ris: Tvätta ris under kallt rinnande vatten ca 5 min. Lägg över i en kastrull och tillsätt vatten. Koka upp riset, sänk sedan värmen till låg temperatur. Koka under lock ca 12 min, tills riset känns mjukt.
- Lägg riset i en bunke och låt svalna något. Blanda ner rismarinaden med en slickepott. Blanda försiktigt så att riskornen separerar från varandra. Riset klibbar ihop igen efter någon minut.
- Ingefärspicklad gurka: Skala och finhacka ingefära. Blanda ihop vatten, ättika, socker och ingefära i en bunke. Hyvla gurka med mandolin (har ni ingen mandolin, skär så tunt som möjligt med en vass kniv). Blanda ner i bunken och låt marinera minst 15 min.
- Ponzumajonnäs: Blanda majonnäs och ponzu i en liten skål.
- Ponzubakad lax: Lägg laxfiléer i en smord ugnsform. Krydda med salt och stryk på resten av ponzusåsen. Tillaga mitt i ugnen ca 12 min.
- Tillbehör: Rosta sesamfrön i en torr stekpanna tills de är gyllenbruna. Lägg över i en liten skål. Finstrimla rödkålen eller hyvla den tunt på mandolin (lägg gärna kålen i iskallt vatten en stund innan servering så blir den extra krispig!). Tärna avokadon.
- Lägg upp ris i skålar. Ringla över ponzumajonnäs och strö på rostade sesamfrön. Toppa med ponzumarinerad lax, rödkål, avokado och ingefärspicklad gurka. Servera direkt!