Falafel med myntasås, grönsaker och tortillabröd
35-45
Vegetariskt
10
Points®värde per portion

Falafel med myntasås, grönsaker och tortillabröd

Detta recept är ett samarbete med ViktVäktarna. Har du frågor om receptet eller ViktVäktarnas program, hör av dig till matkasse@viktvaktarna.se

Ingredienser

Allergener
  • Laktos,
  • mjölk,
  • vete

Basvarorna kan innehålla andra allergener

Basvaror

  • sambal oelek
  • vetemjöl
  • salt
  • neutral olja

Falafel

Bananschalottenlök
1 st
Kikärtor
1 förp
Bladpersilja
20 g
Vitlök
1½ klyfta
Spiskummin
1 tsk
Malen koriander
2 tsk
Sambal oelek
1 tsk
Vetemjöl (Vete)
1 msk
Salt
½ tsk
Neutral olja
1 msk

Myntasås

Mynta
20 g
Matyoghurt (Mjölk, Laktos)
1 dl
Vitlök
½ klyfta
Citron, saft
½ st
Salt

Till servering

Tortillabröd (Vete)
¼ förp
Tomat
1 st
Mixsallad
30 g
Information om allergener

Allergener är tänkta som vägledande information och baseras på ingredienserna och inte "spår av". Vänligen kontrollera innehållet i varorna du får i kassan.

Så här gör du

Tips från kocken:

Vill du äta fler tortillabröd har dem 4 Points/st.

  1. Förberedelser: Häll av och skölj kikärtor. Finhacka bladpersilja.
  2. Falafel: Riv schalottenlök och lägg i en rymlig mixerbunke. Tillsätt pressad vitlök, kikärtor, spiskummin, malen koriander, sambal oelek och salt. Mixa snabbt med stavmixer till en grov smet. Blanda ner vetemjöl och bladpersilja. Låt stå och dra ca 15 min i kylen. Tillsätt lite mer vetemjöl till smeten om den är lös.
  3. Myntasås: Hacka mynta. Blanda matyoghurt med finriven vitlök, ½ msk citronsaft och mynta i en skål. Smaka av med lite salt. 
  4. Falafel: Forma små biffar av kikärtssmeten med hjälp av två skedar. Hetta upp neutral olja i en stekpanna och stek falafeln runtom ca 5 min, tills den fått fin färg. Sänk värmen och låt steka ytterligare ca 2 min, tills de är helt genomstekta. Låt rinna av på hushållspapper.
  5. Lägg några falaflar tillsammans med lite mixsallad, skivad tomat, strimlad lök och myntasåsen i tortillabröd. Servera resterande falaflar tillsammans med resterande mixsallad.