35-45
Laktosfri
Timjankryddade färsbiffar med fänkålssky, smörstekt äpple och spetskål
Ingredienser
2 pers
Allergener
- Mjölk,
- sojabönor,
- vete
Basvarorna kan innehålla andra allergener
Basvaror
- smör
- salt
- svartpeppar
- mjölk
- vetemjöl
- vatten
Potatisstomp
Potatis
400 g
Smör (Mjölk)
30 g
Salt
Svartpeppar
Färsbiffar
Ströbröd (Vete)
½ förp
Mjölk (Mjölk)
½ dl
Nötfärs
250 g
Torkad timjan
¾ tsk
Salt
½ tsk
Svartpeppar
Smör (Mjölk)
Fänkålssky
Bananschalottenlök
1 st
Fänkålsfrö
½ tsk
Vetemjöl (Vete)
1 tsk
Vatten
2 ½ dl
Kinesisk soja (Sojabönor, Vete)
½ tsk
Köttbuljong
½ påse
Smörstekt spetskål och äpple
Spetskål
1 st
Smör (Mjölk)
Rött äpple
1 st
Salt
1 krm
Torkad salvia
¾ tsk
Näringsvärde per portion
- Energi 573 kcal
- Fett 24 g
- Kolhydrater 57 g
- Protein 31 g
Information om allergener
Allergener är tänkta som vägledande information och baseras på ingredienserna och inte "spår av". Vänligen kontrollera innehållet i varorna du får i kassan.
Så här gör du
- Värm ugnen till 175°C (varmluft) eller 200°C (vanlig).
- Skala och koka potatis mjuk i lättsaltat vatten.
- Färsbiffar: Rör ihop ströbröd och mjölk i en bunke. Blanda ner nötfärs, torkad timjan, salt och lite nymald svartpeppar. Forma färsen till 2 biffar och stek på båda sidor i lite smör. Lägg över i en ugnsform och dra stekpannan från värmen (diska ej ur stekpannan, den används till fänkålsskyn). Tillaga klart biffarna i nedre delen av ugnen ca 12 min, tills biffarna är helt genomstekta (innertemp 72°C).
- Fänkålssky: Skiva bananschalottenlök. Fräs lök och fänkålsfrö i stekpannan som användes till biffarna. Pudra ner vetemjöl. Vispa ner vatten, kinesisk soja och smulad köttbuljong. Sjud ca 5 min. Sila bort lök och fänkålsfrö innan servering.
- Smörstekt spetskål och äpple: Skär spetskål i mindre bitar och tärna äpple. Stek spetskål i en stekpanna med lite smör ca 2 min. Tillsätt äpple och krydda allt med salt och torkad salvia. Stek ytterligare 1 min.
- Potatisstomp: Häll av och krossa potatisen med en ballongvisp. Blanda ner smör i potatisen, smaka av med salt och nymald svartpeppar.
- Servera timjankryddade färsbiffar med potatisstomp, fänkålssky och smörstekt spetskål och äpple.