Jordärtskockssoppa med svartkålschips, brynt smör och surdegsbaguette
30-40
Vegetariskt

Jordärtskockssoppa med svartkålschips, brynt smör och surdegsbaguette

Ingredienser

Allergener
  • Laktos,
  • mjölk,
  • vete

Basvarorna kan innehålla andra allergener

Basvaror

  • olivolja
  • salt
  • bakplåtspapper
  • smör
  • vatten
  • vitvinsvinäger
  • svartpeppar

Svartkålschips

Svartkål
200 g
Olivolja
Salt
1 krm
Bakplåtspapper
1 st

Jordärtskockssoppa

Jordärtskocka
250 g
Gul lök
1 st
Vitlök
1 klyfta
Smör (Mjölk)
½ tsk
Vatten
3 dl
Vispgrädde (Mjölk, Laktos)
1 dl
Vitvinsvinäger
2 tsk
Grönsaksbuljong
1 påse
Salt
Svartpeppar

Till servering

Surdegsbaguette (Vete)
1 st
Kruspersilja
20 g
Frömix
1 förp
Näringsvärde per portion
  • Energi 830 kcal
  • Fett 42 g
  • Kolhydrater 91 g
  • Protein 23 g
Information om allergener

Allergener är tänkta som vägledande information och baseras på ingredienserna och inte "spår av". Vänligen kontrollera innehållet i varorna du får i kassan.

Så här gör du

  1. Värm ugnen till 200°C (varmluft) eller 225°C (vanlig). 
  2. Förberedelser: Plocka blad från svartkålen (släng de grova stammarna). Skala och dela jordärtskocka i mindre bitar. Grovhacka gul lök. Finhacka vitlök och kruspersilja. 
  3. Svartkålschips: Lägg kålen på en plåt med bakplåtspapper och krama in lite olivolja och salt. Tillaga mitt i ugnen ca 5 min, tills de precis blivit krispiga.
  4. JordärtskockssoppaHetta upp smör i en kastrull och fräs jordärtskocka, lök och vitlök ca 2 min. Tillsätt vatten, vispgrädde, vitvinsvinäger och grönsaksbuljong. Låt koka upp och sjud ca 12 min, under lock.
  5. Grädda surdegsbaguette enligt anvisning på förpackningen. Rosta frömix hastigt tills de fått fin färg, lägg upp på ett fat.
  6. Brynt smör: Hetta upp smör i en liten kastrull. När smöret "tystnar" börjar det att brynas, vispa då hela tiden. När det har en gyllenbrun färg är det klart. Häll över smöret i en värmetålig skål.
  7. Jordärtskockssoppa: Ta soppan från värmen och mixa slätt. Smaka av med lite salt och nymald svartpeppar. Späd eventuellt med lite vatten om den blir för tjock.
  8. Fyll två skålar med jordärtskockssoppa och ringla över brynt smör. Toppa med frömix, hackad persilja och svartkålschips. Servera med nygräddad surdegsbaguette.