Ljummen julsallad med rostade betor, hovmästardressing och halstrad lättgravad lax
40
Laktosfri
Utan gluten

Ljummen julsallad med rostade betor, hovmästardressing och halstrad lättgravad lax

Ingredienser

Allergener
  • Fisk,
  • senap

Basvarorna kan innehålla andra allergener

Basvaror

  • bakplåtspapper
  • neutral olja
  • salt
  • svartpeppar
  • socker
  • senap
  • vitvinsvinäger
  • vatten

Rostad polkabetssallad

Grönkål
100 g
Polkabeta
1 st
Småpotatis
450 g
Bakplåtspapper
1 st
Neutral olja
Salt
Svartpeppar
Rädisor
1 förp

Halstrad lättgravad lax

Laxfilé (Fisk)
300 g
Socker
1 tsk
Salt
1 tsk

Hovmästardressing

Senap (Senap)
1 ½ msk
Socker
½ msk
Vitvinsvinäger
½ msk
Vatten
½ msk
Neutral olja
1 msk
Dill
5 g
Salt
Svartpeppar

Tillbehör

Dill
15 g
Näringsvärde per portion
  • Energi 550 kcal
  • Fett 26 g
  • Kolhydrater 46 g
  • Protein 32 g
Information om allergener

Allergener är tänkta som vägledande information och baseras på ingredienserna och inte "spår av". Vänligen kontrollera innehållet i varorna du får i kassan.

Så här gör du

  1. Värm ugnen till 225°C (varmluft) eller 250°C (vanlig).
  2. Rostad polkabetssallad: Plocka grönkålen från stammen. Skala och kvarta polkabeta. Halvera småpotatis. Lägg potatis och polkabeta på en plåt med bakplåtspapper och blanda med lite neutral olja, salt och nymald svartpeppar. Rosta mitt i ugnen ca 25 min, tills betor och potatis känns mjuka. Tillsätt grönkålen till plåten och ringla på lite extra olja. Rosta allt ytterligare ca 5 min.
  3. Lättgravad lax: Lägg laxen på en tallrik med skinnsidan nedåt. Gnid in "köttsidan" med salt och socker. Låt stå i rumstemperatur ca 20 min. 
  4. Hovmästardressing: Blanda senap, socker, vitvinsvinäger och vatten i en bunke. Vispa ner neutral olja, lite i taget. Finhacka dill och blanda ner i bunken. Smaka av med lite salt och nymald svartpeppar.
  5. Rostad polkabetssallad: Halvera rädisor. Blanda de rostade grönsakerna med rädisor och hovmästardressing.
  6. Halstrad lättgravad lax: Torka bort överflödig saltblandning från laxen. Skär fisken i portionsbitar. Hetta upp lite olja i en stekpanna. Stek de gravade laxbitarna på "köttsidan" ca 1 min, de ska få en karamelliserad stekyta men inte bli brända. Vänd på laxbitarna. Sänk värmen till medelvärme och låt fisken steka klart på skinnsidan ca 4 min.
  7. Plocka dillen. Servera halstrad lättgravad lax med rostad polkabetssallad. Toppa med dillvippor.