Färsgratäng med sötpotatistäcke
40-50
Laktosfri
Utan gluten
12
Points®värde per portion

Färsgratäng med sötpotatistäcke

Detta recept är ett samarbete med ViktVäktarna. Har du frågor om receptet eller ViktVäktarnas program, hör av dig till matkasse@viktvaktarna.se

Ingredienser

Allergener
  • Vete

Basvarorna kan innehålla andra allergener

Basvaror

  • salt
  • svartpeppar
  • flytande margarin
  • vatten

Sötpotatistäcke

Sötpotatis
1 st
Morot
1 st
Salt
Svartpeppar
Ströbröd (Vete)
¼ förp

Färsgratäng

Bananschalottenlök
1 st
Champinjoner
200 g
Flytande margarin
½ tsk
Nötfärs
250 g
Vatten
1 dl
Köttbuljong
½ påse
Torkad timjan
½ tsk
Svartpeppar
Salt
Information om allergener

Allergener är tänkta som vägledande information och baseras på ingredienserna och inte "spår av". Vänligen kontrollera innehållet i varorna du får i kassan.

Så här gör du

  1. Värm ugnen till 175°C (varmluft) eller 200°C (vanlig).
  2. Sötpotatistäcke: Skala sötpotatis och morot. Dela sötpotatis och morot i mindre bitar. Koka grönsakerna mjuka i lättsaltat vatten.
  3. Färsgratäng: Finhacka schalottenlök. Skiva champinjoner. Hetta upp flytande margarin i en stekpanna. Fräs nötfärs, schalottenlök och champinjoner ca 5 min. 
  4. Tillsätt vatten, smulad köttbuljong, torkad timjan och lite nymald svartpeppar. Koka upp och sjud ca 15 min, tills vätskan kokat in något. Smaka av med lite salt och nymald svartpeppar. 
  5. Sötpotatistäcke: Häll av vattnet från grönsakerna och mosa dem till ett grovt grönsaksmos. Smaka av med lite salt och nymald svartpeppar.
  6. Färsgratäng: Lägg färsröran i botten på en ugnsform och bred grönsaksmoset över. Strö över ströbröd och gratinera högt upp i ugnen ca 15 min, tills moset fått fin färg.
  7. Ta ut färsgratängen och låt vila någon minut innan servering.