Julbowl med saffranscouscous, pannoumi och valnötstapenade
35
Vegetariskt

Julbowl med saffranscouscous, pannoumi och valnötstapenade

Ingredienser

Allergener
  • Laktos,
  • mjölk,
  • vete,
  • valnötter

Basvarorna kan innehålla andra allergener

Basvaror

  • olivolja
  • bakplåtspapper
  • salt
  • svartpeppar
  • vatten

Knaperstekt pannoumi

Pannoumi (Mjölk, Laktos)
1 förp
Olivolja
½ tsk

Rostade betor och grönkål

Rödbeta
2 st
Grönkål
100 g
Bakplåtspapper
2 st
Olivolja
½ tsk
Salt
1 krm
Svartpeppar
½ krm

Saffranscouscous

Couscous (Vete)
125 g
Olivolja
Vatten
2 dl
Grönsaksbuljong
½ påse
Saffran
¾ förp

Valnötstapenade

Granatäpple
1 st
Vitlök
½-1 klyfta
Valnötter (Valnötter)
15 g
Olivolja
1 tsk
Salt
2 krm
Svartpeppar
1 krm

Saffransyoghurt

Matyoghurt (Mjölk, Laktos)
1 dl
Saffran
¼ förp
Chili flakes
2 krm
Salt
1 krm
Svartpeppar
1 krm
Näringsvärde per portion
  • Energi 694 kcal
  • Fett 34 g
  • Kolhydrater 67 g
  • Protein 29 g
Information om allergener

Allergener är tänkta som vägledande information och baseras på ingredienserna och inte "spår av". Vänligen kontrollera innehållet i varorna du får i kassan.

Så här gör du

  1. Värm ugnen till 225°C (varmluft) eller 250°C (vanlig).
  2. Rostade betor och grönkål: Skala och klyfta rödbetor smått. Repa bladen från grönkål. Lägg på varsin ugnsplåt med bakplåtspapper och blanda med lite olivolja, salt och nymald svartpeppar. Tillaga betorna mitt i ugnen ca 25 min, tills de är mjuka. Rosta grönkålen i nedre delen av ugnen när ca 3 min återstår.
  3. Saffranscouscous: Häll couscous i en bunke och blanda med lite olivolja. Koka upp vatten, smulad grönsaksbuljong och saffran. Häll den varma buljongen över couscousen och låt stå ca 10 min under lock. Fluffa grynen med en gaffel vid servering.
  4. Valnötstapenade: Halvera granatäpple och pilla ut kärnorna. Rosta valnötter i en torr och het stekpanna tills de fått lite färg. Lägg sedan valnötter i en mixerbunke med pressad vitlök och mixa grovt med en stavmixer. Rör ner granatäppelkärnor (spara ca 1/2 dl till servering), olivolja, flingsalt och nymald svartpeppar.
  5. Saffransyoghurt: Lägg matyoghurt i en skål. Blanda ner saffran, chili flakes (efter önskad hetta), salt och nymald svartpeppar.
  6. Knaperstekt pannoumi: Skiva pannoumi. Hetta upp olivolja i en stekpanna och stek osten ca 2 min på varje sida tills den fått fin färg och yta.
  7. Fyll 2 djupa tallrikar med saffranscouscous. Toppa med rostade betor, grönkål, knaperstekt pannoumi och valnötstapenade. Ringla över saffransyoghurt.