Grekiska nötfärsbiffar med citron och fänkål

Grekiska nötfärsbiffar med citron och fänkål

Nytt recept
Under 40 min
10 Ingredienser

Ingredienser

2 pers
Allergener:
  • Laktos
    ·
  • Mjölk
    ·
  • Ägg
    ·
  • Vete

Basvarorna kan innehålla andra allergener

Basvaror:
  • Ägg
  • flingsalt
  • flytande honung
  • mjölk
  • olivolja
  • salt
  • sambal oelek
  • ströbröd
  • svartpeppar
  • tomatpuré
  • vatten
Couscous
125 g
(Vete)
Vatten
2 ½ dl
Grönsaksbuljong
½ påse
Citron
1 st
Tomatpuré
1 msk
Torkad oregano
1 ½ tsk
Torkad rosmarin
1 tsk
Salt
½ tsk
Sambal oelek
1 ½ krm
Ägg
1 st
(Ägg)
Ströbröd
2 msk
Mjölk
2 msk
(Mjölk)
Svartpeppar
Nötfärs
250 g
Olivolja
Matyoghurt
1 ½ dl
(Mjölk, Laktos)
Sambal oelek
1 krm
Vitlök
1 klyfta
Salt
Svartpeppar
Fänkål
1 st
Ruccola
30 g
Olivolja
1 ½ tsk
Flytande honung
1 tsk
Flingsalt
Näringsinnehåll per portion
Energi:
711 kcal
Fett:
31 g
Kolhydrater:
64 g
Protein:
45 g
Information om allergener

Allergener är tänkta som vägledande information och baseras på ingredienserna och inte "spår av". Vänligen kontrollera innehållet i varorna du får i kassen.

Så här gör du

Värm ugnen till 175°C (varmluft) eller 200°C (vanlig). 
Häll couscous i en bunke. Koka upp vatten och smulad grönsaksbuljong. Häll den varma buljongen över couscousen, täck med folie och låt stå ca 15 min. Fluffa grynen med en gaffel.
Skölj citronen och finriv skalet, spara den skalade citronen till punkt 4. Blanda citronskal, tomatpuré, torkad oregano, torkad rosmarin, salt, sambal oelek, ägg, ströbröd, mjölk och lite nymald svartpeppar i en bunke. Tillsätt nötfärs och blanda till en jämn smet och forma till 2 platta biffar.
Halvera den använda citronen. Hetta upp en grill- eller stekpanna på hög värme. Rosta citronhalvorna på snittytorna tills de har fått fin färg. Lägg matyoghurt, sambal oelek, pressad vitlök, lite salt och nymald svartpeppar i en liten skål. Smaka av med pressad saft från den ena rostade citronhalvan.
 Pensla biffarna med lite olivolja. Stek biffarna ca 3 min per sida i den använda grill- eller stekpannan. Lägg över biffarna i en ugnsform och tillaga klart mitt i ugnen ca 15 min, tills biffarna är helt genomstekta (innertemp 72°C).
 Hyvla fänkål tunt, gärna med mandolin. Lägg i en salladsskål tillsammans med ruccola. Blanda med olivolja, pressad saft från resten av citronen, flytande honung och lite flingsalt.
Servera bifteki med couscous, sallad och citronyoghurt. 
Smaklig måltid!