Grekiska nötfärsbiffar med citron och fänkål
40

Grekiska nötfärsbiffar med citron och fänkål

Ingredienser

Allergener
  • Laktos,
  • mjölk,
  • ägg,
  • vete

Basvarorna kan innehålla andra allergener

Basvaror

  • vatten
  • tomatpuré
  • salt
  • sambal oelek
  • ägg
  • ströbröd
  • mjölk
  • svartpeppar
  • olivolja
  • flytande honung
  • flingsalt

Couscous

Couscous (Vete)
125 g
Vatten
2 ½ dl
Grönsaksbuljong
½ påse

Bifteki

Citron
1 st
Tomatpuré
1 msk
Torkad oregano
1 ½ tsk
Torkad rosmarin
1 tsk
Salt
½ tsk
Sambal oelek
1 ½ krm
Ägg (Ägg)
1 st
Ströbröd
2 msk
Mjölk (Mjölk)
2 msk
Svartpeppar
Nötfärs
250 g
Olivolja

Rostad citronsås

Matyoghurt (Mjölk, Laktos)
1 ½ dl
Sambal oelek
1 krm
Vitlök
1 klyfta
Salt
Svartpeppar

Sallad

Fänkål
1 st
Ruccola
30 g
Olivolja
1 ½ tsk
Flytande honung
1 tsk
Flingsalt
Näringsvärde per portion
  • Energi 712 kcal
  • Fett 31 g
  • Kolhydrater 64 g
  • Protein 45 g
Information om allergener

Allergener är tänkta som vägledande information och baseras på ingredienserna och inte "spår av". Vänligen kontrollera innehållet i varorna du får i kassan.

Så här gör du

  1. Värm ugnen till 175°C (varmluft) eller 200°C (vanlig). 
  2. Couscous: Häll couscous i en bunke. Koka upp vatten och smulad grönsaksbuljong. Häll den varma buljongen över couscousen, täck med folie och låt stå ca 15 min. Fluffa grynen med en gaffel.
  3. Bifteki: Skölj citronen och finriv skalet, spara den skalade citronen till punkt 4. Blanda citronskal, tomatpuré, torkad oregano, torkad rosmarin, salt, sambal oelek, ägg, ströbröd, mjölk och lite nymald svartpeppar i en bunke. Tillsätt nötfärs och blanda till en jämn smet och forma till 2 platta biffar.
  4. Rostad citronsås: Halvera den använda citronen. Hetta upp en grill- eller stekpanna på hög värme. Rosta citronhalvorna på snittytorna tills de har fått fin färg. Lägg matyoghurt, sambal oelek, pressad vitlök, lite salt och nymald svartpeppar i en liten skål. Smaka av med pressad saft från den ena rostade citronhalvan.
  5. Bifteki: Pensla biffarna med lite olivolja. Stek biffarna ca 3 min per sida i den använda grill- eller stekpannan. Lägg över biffarna i en ugnsform och tillaga klart mitt i ugnen ca 15 min, tills biffarna är helt genomstekta (innertemp 72°C).
  6. Sallad: Hyvla fänkål tunt, gärna med mandolin. Lägg i en salladsskål tillsammans med ruccola. Blanda med olivolja, pressad saft från resten av citronen, flytande honung och lite flingsalt.
  7. Servera bifteki med couscous, sallad och citronyoghurt.