Citronrisotto med getostbakad fänkål och mandelspån
25-35
Utan gluten
Vegetariskt

Citronrisotto med getostbakad fänkål och mandelspån

Ingredienser

Allergener
  • Laktos,
  • mjölk,
  • mandel

Basvarorna kan innehålla andra allergener

Basvaror

  • bakplåtspapper
  • olivolja
  • salt
  • svartpeppar
  • vatten

Getostbakad fänkål

Fänkål
1 st
Getost (Mjölk, Laktos)
50 g
Bakplåtspapper
1 st
Olivolja
Salt
Svartpeppar

Citronrisotto

Vatten
7 dl
Grönsaksbuljong
1 påse
Bananschalottenlök
1 st
Vitlök
2 klyfta
Olivolja
Risottoris
150 g
Citron
1 st
Getost (Mjölk, Laktos)
50 g
Salt
Svartpeppar

Till servering

Mandelspån (Mandel)
25 g
Ruccola
30 g
Näringsvärde per portion
  • Energi 565 kcal
  • Fett 24 g
  • Kolhydrater 69 g
  • Protein 20 g
Information om allergener

Allergener är tänkta som vägledande information och baseras på ingredienserna och inte "spår av". Vänligen kontrollera innehållet i varorna du får i kassan.

Så här gör du

Tips från kocken:

Rosta gärna mandelspånen i en torr stekpanna ca 1 min!

  1. Värm ugnen till 215°C (varmluft) eller 240°C (vanlig).
  2. Getostbakad fänkål: Skär fänkål i tunna skivor. Lägg fänkål på en plåt med bakplåtspapper.  Smula över getost och ringla över lite olivolja. Krydda med lite flingsalt och nymald svartpeppar. Baka mitt i ugnen ca 15 min, tills fänkålen är mjuk och har fått färg.
  3. Förberedelse citronrisotto: Koka upp vatten och grönsaksbuljong i en kastrull. Finhacka gul lök och vitlök. 
  4. Citronrisotto: Hetta upp lite olivolja i en stekgryta och fräs lök, vitlök och risottoris ca 3 min. Späd riset med den varma buljongen, lite i taget. När buljongen kokat in, tillsätt mer och fortsätt så tills all buljong kokat in eller riset känns mjukt. Rör om då och då.
  5. Skölj citron i ljummet vatten och finriv skalet. Finriv getost. Ta risotton från värmen och rör ner getost, citronskal och pressad citronsaft (ca 1 msk). Smaka av med lite salt och nymald svartpeppar.
  6. Servera citronrisotto toppad med getostbakad fänkål, mandelspån (se tips!) och ruccola.