Fiskgratäng med citronslungad potatis
30-40

Fiskgratäng med citronslungad potatis

Ingredienser

Allergener
  • Laktos,
  • mjölk,
  • fisk,
  • vete

Basvarorna kan innehålla andra allergener

Basvaror

  • smör
  • vetemjöl
  • mjölk
  • vitvinsvinäger
  • salt
  • svartpeppar

Sås

Bananschalottenlök
1 st
Smör (Mjölk)
1 msk
Vetemjöl (Vete)
½ msk
Mjölk (Mjölk)
2 dl
Vispgrädde (Mjölk, Laktos)
½ dl
Grönsaksbuljong
½ påse
Vitvinsvinäger
1 tsk

Gratäng

Torskfilé (Fisk)
300 g
Salt
2 krm
Riven mozzarella (Mjölk, Laktos)
50 g
Svartpeppar

Citronslungad potatis

Potatis
400 g
Broccoli
1 st
Citron
1 st
Smör (Mjölk)
½ msk
Näringsvärde per portion
  • Energi 624 kcal
  • Fett 27 g
  • Kolhydrater 48 g
  • Protein 47 g
Information om allergener

Allergener är tänkta som vägledande information och baseras på ingredienserna och inte "spår av". Vänligen kontrollera innehållet i varorna du får i kassan.

Så här gör du

  1. Värm ugnen till 175°C (varmluft) eller 200°C (vanlig).
  2. Citronslungad potatis: Koka potatis mjuk i lättsaltat vatten. Skär broccoli i buketter och skiva stammen tunt. Låt koka med potatisen de sista minuterna.
  3. Sås: Skiva bananschalottenlök tunt. Smält smör i en liten kastrull. Fräs löken ca 2 min. Pudra över vetemjöl. Vispa ner mjölk och vispgrädde, lite i taget, och smulad grönsaksbuljong. Sjud ca 2 min. Rör ner vitvinsvinäger och sjud ytterligare ca 2 min.
  4. Gratäng: Krydda torskfilé med salt och nymald svartpeppar. Lägg i en smord ugnsform. Häll såsen över fisken och strö över riven mozzarella. Gratinera mitt i ugnen ca 15 min. 
  5. Citronslungad potatis: Tvätta citronen i ljummet vatten. Finriv skalet och dela citronen. Häll av potatis och broccoli, lägg tillbaka i kastrullen. Vänd ner smör, rivet citronskal och pressad citronsaft (ca 1 msk).
  6. Klyfta resten av den använda citronen. Servera fiskgratäng med citronslungad potatis och citronklyfta.