Orientaliska järpar med aubergine och färsk oregano
Laktosfri

Orientaliska järpar med aubergine och färsk oregano

Nytt recept
Under 35 min
16 Ingredienser

Ingredienser

2 pers
Allergener:
  • Ägg
    ·
  • Senap
    ·
  • Vete

Basvarorna kan innehålla andra allergener

Basvaror:
  • Ägg
  • dijonsenap
  • olivolja
  • rödvinsvinäger
  • salt
  • sambal oelek
  • svartpeppar
  • tomatpuré
  • vatten
Blandfärs
250 g
Ägg
1 st
(Ägg)
Vitlök
1 klyfta
Sambal oelek
2 krm
Tomatpuré
1 tsk
Dijonsenap
1 tsk
(Senap)
Ströbröd
¼ förp
(Vete)
Spiskummin
½ tsk
Malen koriander
½ tsk
Salt
½ tsk
Svartpeppar
Olivolja
Couscous
125 g
(Vete)
Vatten
2 ½ dl
Grönsaksbuljong
½ påse
Oregano
20 g
Silverlök
½ st
Tomat
½ st
Aubergine
½ st
Salt
Olivolja
½ msk
Vitlök
1 klyfta
Rödvinsvinäger
1 tsk
Sambal oelek
1 krm
Spiskummin
½ tsk
Svartpeppar
Tomat
1 ½ st
Silverlök
½ st
Grön chili
½ st
Rödvinsvinäger
½ tsk
Salt
Svartpeppar
Näringsinnehåll per portion
Energi:
630 kcal
Fett:
28 g
Kolhydrater:
57 g
Protein:
37 g
Information om allergener

Allergener är tänkta som vägledande information och baseras på ingredienserna och inte "spår av". Vänligen kontrollera innehållet i varorna du får i kassen.

Så här gör du

Värm ugnen till 175°C (varmluft) eller 200°C (vanlig).
Lägg blandfärs i en bunke. Blanda ner ägg, pressad vitlök, sambal oelek, tomatpuré, dijonsenap, ströbröd, spiskummin, malen koriander, salt och lite nymald svartpeppar. Blanda väl till en jämn smet.
Häll couscous i en bunke. Koka upp vatten och smulad grönsaksbuljong. Häll den varma buljongen över couscousen och låt stå 10-15 min. Täck med plastfolie. Plocka blad från oregano. Vid servering, tillsätt oregano och fluffa grynen med en gaffel. 
Grovhacka silverlök och tomat. Skiva aubergine i cm-tjocka skivor. Strö lite salt över aubergineskivorna och låt stå ca 5 min. Torka auberginen torr med lite hushållspapper. Hetta upp lite olivolja i en stekpanna. Stek aubergine gyllene på bägge sidor, ca 5 min. Avsluta med att fräsa med lök och tomat i 2 min. Lägg allt i en mixerbunke. Spara stekpannan. 
Tillsätt olivolja, pressad vitlök, rödvinsvinäger, sambal oelek, spiskummin och nymald svartpeppar till mixerbunken. Mixa ihop till en röra med stavmixer. Smaka av med lite salt.
 Forma färsen till fyra avlånga biffar. Hetta upp den använda stekpannan med lite olivolja och bryn biffarna runt om, 2-3 min. Lägg över i en ugnsform och tillaga klart längst ner i ugnen ca 5 min, tills biffarna är helt genomstekta (innertemp 72°C).
Tärna tomat. Finhacka silverlök och grön chili. Lägg allt i en skål och blanda med rödvinsvinäger. Krydda med lite salt och nymald svartpeppar. 
Servera nystekta järpar med aubergineröra, tomatsalsa och couscous.
Smaklig måltid!