Marockansk morotssallad med falafel och myntayoghurt
20-30
Utan gluten
Vegetariskt

Marockansk morotssallad med falafel och myntayoghurt

Ingredienser

Allergener
  • Laktos,
  • mjölk

Basvarorna kan innehålla andra allergener

Basvaror

  • bakplåtspapper
  • olivolja
  • salt
  • vatten
  • neutral olja

Morotssallad

Morötter
500 g
Bakplåtspapper
1 st
Olivolja
½ msk
Salt
½ tsk
Gröna linser
1 förp
Mynta
10 g
Mixsallad
30 g

Falafel

Vatten
1 ¼ dl
Falafelmix
100 g
Neutral olja

Myntayoghurt

Citron
½ st
Mynta
10 g
Matyoghurt (Mjölk, Laktos)
1 dl
Salt
1 krm

Chilidressing

Röd chili
½-1 st
Vitlök
1 klyfta
Olivolja
1 msk
Vatten
1 msk
Malen koriander
½ tsk
Spiskummin
½ tsk
Salt
½ tsk
Näringsvärde per portion
  • Energi 514 kcal
  • Fett 22 g
  • Kolhydrater 61 g
  • Protein 18 g
Information om allergener

Allergener är tänkta som vägledande information och baseras på ingredienserna och inte "spår av". Vänligen kontrollera innehållet i varorna du får i kassan.

Så här gör du

Tips från kocken:

Tänk på att chili varierar i styrka. Smaka dig fram till lagom hetta!

  1. Värm ugnen till 225°C (varmluft) eller 250°C (vanlig).
  2. Morotssallad: Skär morötter i stavar. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och blanda med olivolja och salt. Rosta högt upp i ugnen ca 15 min.
  3. Falafel: Koka upp vatten i en liten kastrull. Ta från värmen och blanda ner falafelmix. Låt stå till steg 6.
  4. Myntayoghurt: Tvätta citronen i ljummet vatten och finriv skalet. Finhacka mynta. Lägg matyoghurt i en skål och blanda med citronskal, mynta och salt.
  5. Chilidressing: Kärna ur röd chili. Skiva chili och vitlök. Lägg i en mixerbunke och tillsätt pressad saft från den använda citronen (ca 1 msk), olivolja, vatten, malen koriander, spiskummin och salt. Mixa till en slät dressing med stavmixer. 
  6. Forma falafelsmeten till 10 bollar. Hetta upp rikligt med neutral olja i en stekpanna och stek falafeln ca 8 min, tills den är genomstekt och fått fin färg. 
  7. Morotssallad: Häll av och skölj gröna linser. Grovhacka mynta. Blanda linser, rostade morötter och chilidressing i en salladsskål. Vänd ner mynta och mixsallad.  
  8. Servera nystekt falafel med marockansk morotssallad och myntayoghurt.