Albondigas med mandel, tomatsås och rostade rotfrukter
30-40
Laktosfri

Albondigas med mandel, tomatsås och rostade rotfrukter

Ingredienser

Allergener
  • Mjölk,
  • vete,
  • mandel

Basvarorna kan innehålla andra allergener

Basvaror

  • bakplåtspapper
  • olivolja
  • salt
  • svartpeppar
  • rödvinsvinäger
  • vatten
  • socker
  • mjölk

Rostade rotfrukter

Potatis
400 g
Morötter
300 g
Bakplåtspapper
1 st
Olivolja
Salt
2 krm
Svartpeppar
Bladpersilja
10 g

Tomatsås med mandel

Bananschalottenlök
½ st
Vitlök
1 klyfta
Olivolja
½ msk
Tomatpuré
¼ förp
Rödvinsvinäger
1 tsk
Krossade tomater
½ förp
Vatten
1 dl
Socker
½ tsk
Kycklingbuljong
½ påse
Svartpeppar
Torkad oregano
1 tsk
Mandelspån (Mandel)
25 g

Albondigas

Bladpersilja
10 g
Bananschalottenlök
½ st
Nötfärs
250 g
Chili flakes
2 krm
Vitlök
½ klyfta
Salt
2 krm
Svartpeppar
Paprikapulver
½ förp
Torkad oregano
1 tsk
Ströbröd (Vete)
½ förp
Mjölk (Mjölk)
½ dl
Olivolja
Näringsvärde per portion
  • Energi 633 kcal
  • Fett 28 g
  • Kolhydrater 60 g
  • Protein 35 g
Information om allergener

Allergener är tänkta som vägledande information och baseras på ingredienserna och inte "spår av". Vänligen kontrollera innehållet i varorna du får i kassan.

Så här gör du

Tips från kocken:

Har du inget lock till stekpannan går det bra att använda lite aluminiumfolie istället.

  1. Värm ugnen till 225°C (varmluft) eller 250°C (vanlig).
  2. Rostade rotfrukter: Klyfta potatis och morötter. Lägg på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Blanda med lite olivolja, salt och nymald svartpeppar. Rosta i ugnen ca 25 min, tills potatisen är klar och fått fin färg.
  3. Tomatsås med mandel: Finhacka bananschalottenlök och vitlök. Hetta upp olivolja i en kastrull och fräs lök och vitlök ca 2 min. Tillsätt tomatpuré, rödvinsvinäger, krossade tomater, vatten, socker, kycklingbuljong, nymald svartpeppar och torkad oregano. Koka ca 5 min.
  4. Albondigas: Finstrimla bladpersilja. Finhacka bananschalottenlök och lägg i en bunke. Blanda ner nötfärs, chili flakes, pressad vitlök, salt, nymald svartpeppar, paprikapulver, torkad oregano, ströbröd, mjölk och persilja. Forma till ca 10 köttbullar.
  5. Hetta upp lite olivolja i en stekpanna och bryn köttbullarna ca 2 min. Häll tomatsåsen över stekpannan och sjud under lock (se tips) ca 10 min, tills de är helt genomstekta.
  6. Grovhacka resten av bladpersiljan och blanda med de rostade rotfrukterna. Strö mandelspån över stekpannan. Servera albondigas i tomatsås med mandel och rostade rotfrukter.