Citron- och dillbakad lax med potatispuré och spetskål
30-40
Utan gluten

Citron- och dillbakad lax med potatispuré och spetskål

Ingredienser

Allergener
  • Mjölk,
  • fisk

Basvarorna kan innehålla andra allergener

Basvaror

  • salt
  • svartpeppar
  • smör
  • mjölk

Citron- & dillbakad lax

Citron
1 st
Dill
20 g
Laxfilé (Fisk)
2 st
Salt
½ tsk
Svartpeppar

Spetskål

Spetskål
1 st
Smör (Mjölk)
Flytande honung
1 förp
Salt
Svartpeppar

Potatispuré

Mospotatis
400 g
Mjölk (Mjölk)
¾ dl
Smör (Mjölk)
1 msk
Salt
Svartpeppar
Näringsvärde per portion
  • Energi 585 kcal
  • Fett 30 g
  • Kolhydrater 45 g
  • Protein 33 g
Information om allergener

Allergener är tänkta som vägledande information och baseras på ingredienserna och inte "spår av". Vänligen kontrollera innehållet i varorna du får i kassan.

Så här gör du

  1. Värm ugnen till 200°C (varmluft) eller 225°C (vanlig).
  2. Potatispuré: Skala och koka mospotatis mjuk i lättsaltat vatten. För snabbare tillagning, halvera potatisen.
  3. Förberedelser: Tvätta citronen i ljummet vatten och finriv skalet. Halvera citronen. Strimla dillstjälkarna och grovhacka resten av dillen. 
  4. Citron- och dillbakad lax: Lägg laxfilé i en smord ugnsform. Krydda med salt och nymald svartpeppar. Strö över citronskal och de strimlade dillstjälkarna (spar resten av dillen till serveringspunkten). Tillaga fisken mitt i ugnen, ca 10 min, tills den är klar. 
  5. Spetskål: Skär spetskål i grova bitar. Hetta upp lite smör i en rymlig stekpanna. Stek spetskålen ca 5 min. Tillsätt flytande honung, lite salt, nymald svartpeppar och pressad saft från halva den använda citronen (ca 1 msk). Stek ytterligare ca 2 min. Klyfta resten av citronen.
  6. Potatispuré: Häll av potatisen och blanda med mjölk och rumstempererat smör. Vispa till en puré med elvisp. Smaka av med lite salt och nymald svartpeppar.
  7. Blanda den hackade dillen med spetskålen. Servera ugnsbakad lax med potatispuré, spetskål och citronklyfta.