Halstrad snabbgravad lax med dillstuvad potatis och broccoli
35-45

Halstrad snabbgravad lax med dillstuvad potatis och broccoli

Ingredienser

Allergener
  • Mjölk,
  • fisk,
  • vete

Basvarorna kan innehålla andra allergener

Basvaror

  • socker
  • salt
  • olivolja
  • bakplåtspapper
  • svartpeppar
  • smör
  • vetemjöl
  • mjölk

Snabbgravad lax

Laxfilé (Fisk)
270 g
Socker
1 tsk
Salt
½ tsk
Olivolja
½ tsk

Ugnsrostad broccoli

Broccoli
1 st
Bakplåtspapper
1 st
Olivolja
Salt
Svartpeppar

Dillstuvning

Smör (Mjölk)
½ msk
Vetemjöl (Vete)
1 msk
Mjölk (Mjölk)
2 dl
Salt
1 krm
Svartpeppar
Dill
20 g

Tillbehör

Småpotatis
400 g
Morot
2 st
Näringsvärde per portion
  • Energi 634 kcal
  • Fett 29 g
  • Kolhydrater 52 g
  • Protein 40 g
Information om allergener

Allergener är tänkta som vägledande information och baseras på ingredienserna och inte "spår av". Vänligen kontrollera innehållet i varorna du får i kassan.

Så här gör du

  1. Värm ugnen till 225°C (varmluft) eller 250°C (vanlig).
  2. Snabbgravad lax: Blanda socker och salt i en skål. Dela varje laxfilé i två skivor. Fördela sockerblandningen runt fisken så det täcker. Låt fisken grava till steg 7, ca 20 min. Torka av laxskivorna lätt med lite hushållspapper.
  3. Tilbehör: Skala och skär morötter i mindre bitar. Klyfta broccoli. 
  4. Skär småpotatis i mindre bitar och koka mjuk i lättsaltat vatten. Låt morötterna koka med de sista 5 minuterna. Låt potatis och morot ånga av i ett durkslag.
  5. Ugnsrostad broccoli: Kvarta broccoli och lägg på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Ringla över lite olivolja och krydda med lite salt och nymald svartpeppar. Rosta högt upp i ugnen, ca 15 min. 
  6. Dillstuvning: Smält smör i en rymlig kastrull. Pudra över vetemjöl. Vispa ner mjölk, lite i taget, och salt. Koka upp och sjud ca 5 min. Blir stuvningen för tjock, tillsätt lite mer mjölk. Smaka av med lite salt och nymald svartpeppar. Grovhacka dill. 
  7. Snabbgravad lax: Ringla över olivolja på laxskivorna. Hetta upp en stekpanna. Halstra laxen ca 1 ½ min per sida.
  8. Dillstuvning: Blanda ner avhälld potatis, morot och dill i stuvningen. Servera nyhalstrad lax med dillstuvad potatis, morot och broccoli.