Stekt kolja med rotselleripuré, brynt smör- och hasselnötsdressing, polkabetor och dill

Stekt kolja med rotselleripuré, brynt smör- och hasselnötsdressing, polkabetor och dill

4.44 (62)
Under 40 min
12 Ingredienser

Ingredienser

2 pers
Allergener:
  • Laktos
    ·
  • Mjölk
    ·
  • Fisk
    ·
  • Sojabönor
    ·
  • Selleri
    ·
  • Vete
    ·
  • Hasselnötter

Basvarorna kan innehålla andra allergener

Basvaror:
  • Olivolja
  • salt
  • smör
  • svartpeppar
  • vetemjöl
Rotselleri
300 g
(Selleri)
Gräddfil
1 dl
(Mjölk, Laktos)
Salt
2 krm
Bananschalottenlök
½ st
Hackade hasselnötter
25 g
(Hasselnötter)
Japansk sojasås
½ msk
(Sojabönor)
Citron
1 st
Smör
25 g
(Mjölk)
Koljafilé
300 g
(Fisk)
Vetemjöl
½ dl
(Vete)
Salt
½ tsk
Svartpeppar
Olivolja
Polkabeta
1 st
Dill
20 g
Mâchesallad
65 g
Salt
Bananschalottenlök
½ st
Småpotatis
400 g
Näringsinnehåll per portion
Energi:
880 kcal
Fett:
51 g
Kolhydrater:
60 g
Protein:
45 g
Information om allergener

Allergener är tänkta som vägledande information och baseras på ingredienserna och inte "spår av". Vänligen kontrollera innehållet i varorna du får i kassen.

Så här gör du

Koka småpotatis mjuk i lättsaltat vatten.
Skala rotselleri och skär i mindre bitar. Koka ca 15 min i lättsaltat vatten, tills den är mjuk. Häll av vattnet och lägg rotsellerin i en mixerbunke. Tillsätt gräddfil och mixa till en slät puré med stavmixer. Smaka av med salt.
Skala och skiva polkabeta så tunt som möjligt, gärna på mandolin. Lägg i kallt vatten.
Finhacka bananschalottenlök och lägg i en skål. Tillsätt hackade hasselnötter och japansk soja. Tvätta citronen i ljummet vatten och finriv skalet. Rör ner skal och pressad saft (ca ½ msk) från citronen. Spara resten av citronen till salladen.
Hetta upp smör i en liten kastrull. När smöret "tystnar" börjar det att brynas, vispa då hela tiden. När det har en gyllenbrun färg är det klart. Slå det brynta smöret över lök- och nötblandningen.
Skär koljafilé i portionsbitar. Häll vetemjöl på en tallrik. Torka av fisken med hushållspapper och krydda med salt och nymald svartpeppar. Vänd fisken i mjölet. Hetta upp lite olivolja i en stekpanna och stek fisken ca 2 min per sida, tills den är klar.
Strimla bananschalottenlök. Grovhacka dill. Häll av polkabetorna. Lägg mâchesallad i en skål och blanda ner dill, lök, polkabetor, pressad saft från resten av den använda citronen (ca 1 msk) och lite salt. 
Värm upp den brynta smör- och hasselnötsdressingen och häll över den stekta koljafilén. Servera med rotselleripuré, kokt småpotatis och polkabetssallad.
Smaklig måltid!