Streetfood
Kebabakia - Grekiska färsjärpar med paprika- och fetaoströra
padrons och dirty greek friesNytt recept
Under 40 min
18 Ingredienser
Kebabakia - Grekisk kebab, ofta influenser från mellanöstern och Turkiet. Steks eller grillas över öppen eld. Klassiskt är att man servera den i pitabröd.
Kebabakia - Grekisk kebab, ofta influenser från mellanöstern och Turkiet. Steks eller grillas över öppen eld. Klassiskt är att man servera den i pitabröd.
Ingredienser
2 pers
2 pers
Allergener:
- Laktos·
- Mjölk·
- Ägg·
- Vete
Basvarorna kan innehålla andra allergener
Basvaror:
- Ägg
- bakplåtspapper
- grillspett
- olja
- salt
- svartpeppar
- vatten
Potatis
400 g
Bakplåtspapper
1 st
Olja
Salt
Bladpersilja
10 g
Fetaost
50 g
Snacksoliver
1 förp
Bladpersilja
10 g
Ägg
1 st
Vatten
1 msk
Vitlök
1 klyfta
Ströbröd
½ förp
Blandfärs
250 g
Paprikapulver
½ förp
Spiskummin
1 förp
Torkad oregano
1 tsk
Chili flakes
2 krm
Salt
½ tsk
Svartpeppar
Grillspett
4 st
Olja
Matyoghurt
1 dl
Ajvar relish
1 förp
Fetaost
50 g
Vitlök
1 klyfta
Chili flakes
½ förp
Salt
Svartpeppar
Olja
Pimientos de padrón
1 förp
Salt
1 krm
Svartpeppar
1 krm
Näringsinnehåll per portion
- Energi:
- 843 kcal
- Fett:
- 52 g
- Kolhydrater:
- 51 g
- Protein:
- 42 g
Information om allergener
Allergener är tänkta som vägledande information och baseras på ingredienserna och inte "spår av". Vänligen kontrollera innehållet i varorna du får i kassen.
Så här gör du
Värm ugnen till 225°C (varmluft) eller 250°C (vanlig).
Skär potatis i pommes frites-liknande stavar. Lägg på en ugnsplåt med bakplåtspapper och blanda med lite olja och salt. Tillaga mitt i ugnen ca 20 min, tills de fått en gyllenbrun färg.
Finhacka bladpersilja och lägg i en bunke. Tillsätt ägg, vatten, pressad vitlök och ströbröd. Blanda ner blandfärs, paprikapulver, spiskummin, torkad oregano, chili flakes, salt och lite nymald svartpeppar.
Forma färsen till 2 st avlånga biffar per portion.
Hetta upp lite olja i en rymlig stekpanna eller grillpanna och stek färsjärparna ca 2 min per sida. Lägg över i en ugnsform (trä gärna upp på grillspett) och tillaga klart i ugnen (under potatisen) ca 10 min, tills de är helt genomstekta. Spara stekpannan.
Lägg matyoghurt, ajvar relish, fetaost, pressad vitlök och chili flakes i en mixerbunke. Mixa ihop till en röra med stavmixer. Smaka av med lite salt och nymald svartpeppar.
Hetta upp lite olja i den använda stekpannan och fräs pimientos de padrón ca 3 min. Krydda med lite salt och nymald svartpeppar.
Strimla resten av bladpersiljan och smula fetaosten. Toppa pommes fritesen med lite av paprika- och fetaoströran, fetaost, snacksoliver och bladpersilja.
Servera kebabakia med greek dirty fries, pimientos de padrón och resten av paprika- och fetaoströran.
Smaklig måltid!