Kebabakia - Grekiska färsjärpar med paprika- och fetaoströra, padrons och dirty greek fries

Streetfood

Kebabakia - Grekiska färsjärpar med paprika- och fetaoströra

padrons och dirty greek fries
Nytt recept
Under 40 min
18 Ingredienser
Kebabakia - Grekisk kebab, ofta influenser från mellanöstern och Turkiet. Steks eller grillas över öppen eld. Klassiskt är att man servera den i pitabröd.

Ingredienser

2 pers
Allergener:
  • Laktos
    ·
  • Mjölk
    ·
  • Ägg
    ·
  • Vete

Basvarorna kan innehålla andra allergener

Basvaror:
  • Ägg
  • bakplåtspapper
  • grillspett
  • olja
  • salt
  • svartpeppar
  • vatten
Potatis
400 g
Bakplåtspapper
1 st
Olja
Salt
Bladpersilja
10 g
Fetaost
50 g
(Mjölk, Laktos)
Snacksoliver
1 förp
Bladpersilja
10 g
Ägg
1 st
(Ägg)
Vatten
1 msk
Vitlök
1 klyfta
Ströbröd
½ förp
(Vete)
Blandfärs
250 g
Paprikapulver
½ förp
Spiskummin
1 förp
Torkad oregano
1 tsk
Chili flakes
2 krm
Salt
½ tsk
Svartpeppar
Grillspett
4 st
Olja
Matyoghurt
1 dl
(Mjölk, Laktos)
Ajvar relish
1 förp
Fetaost
50 g
(Mjölk, Laktos)
Vitlök
1 klyfta
Chili flakes
½ förp
Salt
Svartpeppar
Olja
Pimientos de padrón
1 förp
Salt
1 krm
Svartpeppar
1 krm
Näringsinnehåll per portion
Energi:
843 kcal
Fett:
52 g
Kolhydrater:
51 g
Protein:
42 g
Information om allergener

Allergener är tänkta som vägledande information och baseras på ingredienserna och inte "spår av". Vänligen kontrollera innehållet i varorna du får i kassen.

Så här gör du

Värm ugnen till 225°C (varmluft) eller 250°C (vanlig). 
Skär potatis i pommes frites-liknande stavar. Lägg på en ugnsplåt med bakplåtspapper och blanda med lite olja och salt. Tillaga mitt i ugnen ca 20 min, tills de fått en gyllenbrun färg.
Finhacka bladpersilja och lägg i en bunke. Tillsätt ägg, vatten, pressad vitlök och ströbröd. Blanda ner blandfärs, paprikapulver, spiskummin, torkad oregano, chili flakes, salt och lite nymald svartpeppar.
Forma färsen till 2 st avlånga biffar per portion.
Hetta upp lite olja i en rymlig stekpanna eller grillpanna och stek färsjärparna ca 2 min per sida. Lägg över i en ugnsform (trä gärna upp på grillspett) och tillaga klart i ugnen (under potatisen) ca 10 min, tills de är helt genomstekta. Spara stekpannan. 
 Lägg matyoghurt, ajvar relish, fetaost, pressad vitlök och chili flakes i en mixerbunke. Mixa ihop till en röra med stavmixer. Smaka av med lite salt och nymald svartpeppar. 
 Hetta upp lite olja i den använda stekpannan och fräs pimientos de padrón ca 3 min. Krydda med lite salt och nymald svartpeppar. 
 Strimla resten av bladpersiljan och smula fetaosten. Toppa pommes fritesen med lite av paprika- och fetaoströran, fetaost, snacksoliver och bladpersilja.
Servera kebabakia med greek dirty fries, pimientos de padrón och resten av paprika- och fetaoströran.
Smaklig måltid!