
Zucchinikaka med vit chokladglasyr
Just nu växer zucchinin så det knakar i många trädgårdsland. Ett härligt sätt att använda zucchinin på är att riva ner den i kaksmeten, det gör kakan saftig och god.
Så gör du nyttig zucchinikaka
Ingredienser 8-10 bitar
Zucchinikaka
- 3 dl vetemjöl
- 1 tsk bikarbonat
- 1 tsk bakpulver
- 1 1⁄2 tsk malen kanel
- 1 1⁄2 tsk kardemumma
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 zucchini, ca 300 g
- 3 ägg
- 2 1⁄2 dl strösocker
- 1 dl rapsolja
Glasyr
- 200 g vit choklad
- 200 g philadelfiaost
- 2 lime, finrivet skal
- 1 dl pistagenötter
Gör så här:
Zucchinikaka
- Sätt ugnen på 175 grader. Klä en ugnsform, ca 24 cm i diameter, med bak-plåtspapper.
- Blanda vetemjöl, bikarbonat, bakpulver, kanel, kardemumma och vaniljsocker i en bunke.
- Grovriv zucchinin, behåll skalet på. Vispa ägg och socker ljust och fluffigt.
- Blanda ner oljan. Rör ner de torra ingredienserna och häll sist ner den rivna zucchinin.
- Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen 35-40 minuter. Låt kakan svalna helt innan glasyren breds över.
Vit chokladglasyr
- Grovhacka och smält chokladen i en skål i mikron eller i kastrull på spisen.
- Rör då och då och passa så att den inte bränns. Rör ihop philadelfiaost och finrivet limeskal (endast det gröna) i en liten bunke.
- Blanda ner den smälta chokladen och rör ihop till en jämn smet.
- Bred glasyren över den svala kakan och toppa med grovhackade pistagenötter.