Zucchinikaka med vit chokladglasyr

Zucchinikaka med vit chokladglasyr

Just nu växer zucchinin så det knakar i många trädgårdsland. Ett härligt sätt att använda zucchinin på är att riva ner den i kaksmeten, det gör kakan saftig och god.

Så gör du nyttig zucchinikaka

Ingredienser 8-10 bitar

Zucchinikaka

  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 1⁄2 tsk malen kanel
  • 1 1⁄2 tsk kardemumma
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 zucchini, ca 300 g
  • 3 ägg
  • 2 1⁄2 dl strösocker
  • 1 dl rapsolja

Glasyr

  • 200 g vit choklad
  • 200 g philadelfiaost
  • 2 lime, finrivet skal
  • 1 dl pistagenötter

Gör så här:

Zucchinikaka

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Klä en ugnsform, ca 24 cm i diameter, med bak-plåtspapper.
  2. Blanda vetemjöl, bikarbonat, bakpulver, kanel, kardemumma och vaniljsocker i en bunke.
  3. Grovriv zucchinin, behåll skalet på. Vispa ägg och socker ljust och fluffigt.
  4. Blanda ner oljan. Rör ner de torra ingredienserna och häll sist ner den rivna zucchinin.
  5. Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen 35-40 minuter. Låt kakan svalna helt innan glasyren breds över.

Vit chokladglasyr

  1. Grovhacka och smält chokladen i en skål i mikron eller i kastrull på spisen.
  2. Rör då och då och passa så att den inte bränns. Rör ihop philadelfiaost och finrivet limeskal (endast det gröna) i en liten bunke.
  3. Blanda ner den smälta chokladen och rör ihop till en jämn smet.
  4. Bred glasyren över den svala kakan och toppa med grovhackade pistagenötter.