
Värmande & mustiga vintersoppor
När temperaturen kryper nedåt är det härligt att få värma sig med en rykande, god soppa. Antingen utomhus i en termos eller inne i värmen. Här är är tre smakrika recept på vintersoppor som Lina gärna bjuder på i kylan.
Paprikasoppa med pecorino
Ingredienser 4 pers
- 1 gul Lök
- 1 burk körsbärstomater
- 1/2 kruka oregano
- 50 g riven pecorino
- 1 förp röda linser
- 3 röda paprikor
- 1 förp surdegspavé
- 1 dl syrad grädde
- 4 vitlöksklyftor
- 2 krm chili flakes
- 2 tärningar grönsaksbuljong
- 1 tsk paprikapulver
- 1/2 msk torkad oregano
- 4 dl vatten
- 1 msk vitvinsvinäger olivolja
- salt
- svartpeppar
- bakplåtspapper
Gör så här:
- Värm ugnen till 250 grader.
- Läs igenom receptet. Ta fram alla ingredienser och köksredskap du behöver.
- Klyfta 3 röda paprikor och 1 gul lök.
- Hetta upp lite olivolja i en stekgryta. Fräs paprika och lök 3-4 min. Tillsätt 1 burk körsbärstomater, 1 förp röda linser (sköljda och avrunna), 4 dl vatten, 1 dl syrad grädde, 1 msk vitvinsvinäger, 1 tsk paprikapulver, 2 krm chili flakes, 2 tärning grönsaksbuljong och 4 vitlöksklyftor (pressade). Sjud 7-8 min.
- Vitlöksbröd: skär 1 förp surdegspavé i skivor. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och gnid in brödet med 2 vitlöksklyftor (pressade), lite olivolja, salt och 1/2 msk torkad oregano. Rosta i mitten av ugnen 6-7 min.
- Tillsätt 50 g riven pecorino till soppan och mixa slät med stavmixer. Smaka av med salt och svartpeppar.
- Grovhacka 1/2 kruka oregano. Avsluta med att ringla ner 1/2 dl syrad grädde i tallrikarna vid servering och toppa med oregano. Servera soppan med vitlöksbröd.

Krämig god vintersoppa med kuvertbröd och fetaosttopping
Ingredienser 4 pers
- 1/2 kruka basilika
- 1 dl crème fraiche
- 150 g fetaost
- 2/3 ask fryst ingefära
- 1 l lök
- 2/3 gurka
- 1 förp kikärter
- 1/2 rödlök
- 1 förp rotfruktsbröd
- 500 g tärnade rotfrukter
- 2 tärningar grönsaksbuljong
- 1 krm salt
- 2 tsk socker
- 8 dl vatten
- 3 vitlöksklyftor
- 1 msk vitvinsvinäger 1 ask babyplommontomater
- olivolja
- cayennepeppar
Gör så här:
- Klyfta 1 gul lök. Hetta upp olja i en stekgryta och fräs lök, 3 vitlöksklyftor (pressade), 500 g tärnade rotfrukter och 2/3 ask hackad ingefära 2-3 min.
- Tillsätt 1 förp kikärter (sköljda, avrunna), 1 msk vitvinsvinäger, 8 dl vatten, 2 tsk socker och 2 tärning grönsaksbuljong.
- Koka upp och låt puttra under lock 12-15 min, eller tills rotfrukterna mjuknat.
- Finhacka 1/2 rödlök. Tärna 2/3 gurka. Smula 150 g fetaost. Plocka blad från 1/2 kruka basilika. Blanda allt i en skål.
- Rör ner 1 dl crème fraiche i grytan och dra från värmen. Mixa soppan slät med stavmixer. Smaka av med salt och cayennepeppar.
- Toppa soppan med fetaosthacket och servera med 1/2 ask babyplommontomater och rotfruktsbröd.

Vegetarisk vintersoppa med potatis och purjolök
Ingredienser 4 pers
- 1 förp ciabatta
- 1 förp fetaost
- 1 gul lök
- 1 ask coctailtomater
- 2 bakpotatisar
- 1 purjolök 1 kruka persilja
- 1 förp sugarsnaps
- 1 förp vispgrädde
- 2 vitlöksklyftor
- 2 tärningar grönsaksbuljong
- 1 msk olja
- 1 tsk torkad basilika
- 1,2 l vatten
- salt
- svartpeppar
Gör så här:
- Värm ugnen och tillaga 1 förp ciabatta enligt anvisning på förpackningen.
- Skala och tärna 2 bakpotatisar, skiva 1 purjolök och grovhacka 1 gul lök. Hetta upp 1 msk olivolja i en rymlig kastrull. Fräs all lök, potatis och 2 vitlöksklyftor (pressade) 2-3 min.
- Häll på 1,2 l vatten och 2 tärning grönsaksbuljong. Koka 12-15 min, eller tills potatisen är mjuk.
- Fetaostströssel: Strimla 1 förp sugar snaps och halvera 1 ask cocktailtomater. Grovhacka 1 kruka persilja och smula 1 fetaost. Lägg allt i en skål och dressa med lite olivolja, salt och nymald svartpeppar.
- Häll ner 1 dl av 1 förp vispgrädde och 1 tsk torkad basilika i soppan och mixa slät med stavmixer. Smaka av med lite salt och nymald svartpeppar.
- Servera potatis- och purjolökssoppa med fetaostströssel och nygräddad ciabatta.
