Lättorkade tomater

Lättorkade tomater

Lättorkade tomater i olja är gott och smidigt att köpa färdigt, men roligt och faktiskt superenkelt att göra själv. Tomaterna får en intensiv smak och en seg, härlig konsistens som passar i sallader, till pasta eller att bara mumsa på precis som de är. Och när tomaterna tagit slut finns en god tomat- och vitlöksolja att använda till dressingar.

Ingredienser

750 g körsbärstomater

1 msk olivolja

1⁄2 tsk salt

10 vitlöksklyftor

3 timjankvistar

3 rosmarinkvistar

Ca 2-4 dl olja

Gör så här:

Sätt ugnen på 100 grader. Halvera tomaterna. Lägg dem på en plåt med snittytan uppåt. Ringla över lite olivolja och strö över salt. Ställ in plåten längst ner i ugnen och låt torka 4-5 timmar. Ugnstiden påverkas av olika ugnar och tomaternas storlek. Tomaterna är klara när de skrumpnat ihop, blivit lite sega och fått en mer intensiv färg. Öppna ugnsluckan några gånger under torktiden. Sterilisera glasburken. Ställ en diskad glasburk och lock på galler i ugnen på 100 grader i 20 minuter. Låt burken svalna. Skala och halvera vitlöksklyftorna. Skölj örterna. Lägg ner vitlök, hela timjankvistar och bladen från rosmarinen i glasburken. Tillsätt tomaterna och häll på olja så att det täcker, hälften olivolja och hälften rapsolja. Förvara i kylskåpet.