Socca med västerbottenkräm, krasse och syrad silverlök

Socca med västerbottenkräm, krasse och syrad silverlök

Här hälsar vi på i det franska köket och tar en närmare titt på socca – franska pannkakor. Pannkakssmeten görs här på kikärtsmjöl vilket gör pannkakorna extra matiga och mättande. Till detta tipsar vi om att addera en älskad svensk klassiker i form av Västerbottensost som här görs till en härlig kräm. Toppa det hela med picklad silverlök och smörgåskrasse och du har en framtida älskad klassiker på matbordet.

Ingredienser soccasmet

  • 4 dl kikärtsmjöl
  • 4,5 dl vatten
  • 3 msk olivolja
  • 1 tsk salt

Gör så här:

  1. Vispa ihop alla ingredienser och låt stå minst 20 minuter.
  2. Stek soccan som en lite tjockare pannkaka i olivolja.
  3. Vänd när den fått fin färg och är frasig.
  4. Toppa sedan med västerbottenkräm, syrad silverlök och smörgåskrasse.

Ingredienser Västerbottenkräm

  • 100 g västerbottensost
  • 100 g grädde
  • 2 äggulor
  • 2 dl rapsolja

Gör så här:

  1. Skal och juice från ½ citron Koka upp grädde i en kastrull.
  2. Lägg i osten och rör runt tills den smält.
  3. Mixa ostkrämen med äggulor och citron i en matberedare och tillsätt oljan i en tunn stråle till en jämn kräm.
  4. Låt svalna.

Ingredienser Syrad silverlök

  • 1 silverlök
  • 0,5 dl ättiksprit
  • 1 dl socker
  • 1,5 dl vatten

Gör så här:

  1. Koka upp ättika, socker och vatten.
  2. Hyvla silverlök så tunt som möjligt och lägg i lagen.