Socca med västerbottenkräm, krasse och syrad silverlök
Här hälsar vi på i det franska köket och tar en närmare titt på socca – franska pannkakor. Pannkakssmeten görs här på kikärtsmjöl vilket gör pannkakorna extra matiga och mättande. Till detta tipsar vi om att addera en älskad svensk klassiker i form av Västerbottensost som här görs till en härlig kräm. Toppa det hela med picklad silverlök och smörgåskrasse och du har en framtida älskad klassiker på matbordet.
Ingredienser soccasmet
4 dl kikärtsmjöl
4,5 dl vatten
3 msk olivolja
1 tsk salt
Gör så här:
Vispa ihop alla ingredienser och låt stå minst 20 minuter.
Stek soccan som en lite tjockare pannkaka i olivolja.
Vänd när den fått fin färg och är frasig.
Toppa sedan med västerbottenkräm, syrad silverlök och smörgåskrasse.
Ingredienser Västerbottenkräm
100 g västerbottensost
100 g grädde
2 äggulor
2 dl rapsolja
Gör så här:
Skal och juice från ½ citron Koka upp grädde i en kastrull.
Lägg i osten och rör runt tills den smält.
Mixa ostkrämen med äggulor och citron i en matberedare och tillsätt oljan i en tunn stråle till en jämn kräm.
Låt svalna.
Ingredienser Syrad silverlök
1 silverlök
0,5 dl ättiksprit
1 dl socker
1,5 dl vatten
Gör så här:
Koka upp ättika, socker och vatten.
Hyvla silverlök så tunt som möjligt och lägg i lagen.