
Socca med västerbottenkräm, krasse och syrad silverlök
Här hälsar vi på i det franska köket och tar en närmare titt på socca – franska pannkakor. Pannkakssmeten görs här på kikärtsmjöl vilket gör pannkakorna extra matiga och mättande. Till detta tipsar vi om att addera en älskad svensk klassiker i form av Västerbottensost som här görs till en härlig kräm. Toppa det hela med picklad silverlök och smörgåskrasse och du har en framtida älskad klassiker på matbordet.
Ingredienser soccasmet
- 4 dl kikärtsmjöl
- 4,5 dl vatten
- 3 msk olivolja
- 1 tsk salt
Gör så här:
- Vispa ihop alla ingredienser och låt stå minst 20 minuter.
- Stek soccan som en lite tjockare pannkaka i olivolja.
- Vänd när den fått fin färg och är frasig.
- Toppa sedan med västerbottenkräm, syrad silverlök och smörgåskrasse.
Ingredienser Västerbottenkräm
- 100 g västerbottensost
- 100 g grädde
- 2 äggulor
- 2 dl rapsolja
Gör så här:
- Skal och juice från ½ citron Koka upp grädde i en kastrull.
- Lägg i osten och rör runt tills den smält.
- Mixa ostkrämen med äggulor och citron i en matberedare och tillsätt oljan i en tunn stråle till en jämn kräm.
- Låt svalna.
Ingredienser Syrad silverlök
- 1 silverlök
- 0,5 dl ättiksprit
- 1 dl socker
- 1,5 dl vatten
Gör så här:
- Koka upp ättika, socker och vatten.
- Hyvla silverlök så tunt som möjligt och lägg i lagen.