Gör din egen rabarbercurd

Rabarbercurd är riktigt gott på rostat bröd eller som dessert. Och nu är det ju rabarbersäsong, så passa på!

Rabarbercurd recept

Ingredienser

  • 400 g rabarber
  • ½ dl socker
  • 1 msk vatten
  • 1 krm vaniljpulver eller 1 tsk vaniljsocker
  • 2 ägg
  • 2 äggulor
  • 1 ½ dl socker
  • 100 g smör
  • Gör så här:

  • Använd så rosa rabarber som möjligt för en rosa curd. Dela rabarbern i mindre bitar och lägg i en kastrull. Tillsätt socker, vatten och vaniljpulver/vaniljsocker.
  • Koka på svag värme 8-10 min. Mixa sedan till en puré med stavmixer och låt koka på svag värme 20-30 min. Låt purén svalna något.
  • Vispa ägg, äggulor och socker vitt och pösigt. Smält smöret i en kastrull och dra den från värmen. Vispa ner äggvispet i kastrullen med smält smör.
  • Ställ tillbaka kastrullen på värmen och vispa samtidigt som smeten sjuder försiktigt 5-8 min, tills den tjocknat.
  • Vispa ner 3 dl rabarberpuré i äggsmeten. Häll upp på rena torra burkar.
  • Förvara i kyl och ät inom en vecka.