Kalljäst pizzadeg

Kalljäst pizzadeg

Bjud in de italienska smakerna och dofterna i ditt kök. Låt medelhavsvärmen leta sig in från kylan och kavla upp ärmarna, låt mjölet vina längs köksbänken och tomatsåsen stänka ner köksförklädet. Här ger vi dig tips på hur du gör en egen kalljäst pizzadeg.

Pizzadeg

Ingredienser

  • 4 g färsk jäst
  • 775 g vatten, kallt
  • 1 kg proteinrikt vetemjöl, t ex tipo 00 eller vetemjöl special
  • 20 g (3 tsk) salt

Gör såhär

  1. Rör ut jästen i lite av vattnet i en degbunke. Tillsätt salt och hälften av mjölet och vispa ihop till en slät, tunn smet.
  2. Tillsätt resten av mjölet och arbeta ihop degen till en ganska lös och kladdig deg.
  3. Olja in en stor plastlåda eller bunke med olivolja och lägg ner degen. Täck med lock eller plastfolie och låt stå i rumstemperatur 1½ timme. Ställ sedan degen i kylskåpet minst 3 dagar och upp till 7-8 dagar.
  4. Ta upp degen en gång om dagen och vik den dubbelt och täck sedan över igen. Efter tre dagar är degen redo att bakas ut.

Pizzabaket

Strö ordentligt med vetemjöl över degen, ta tag i en bit av degen med mjölade händer och låt den elastiska degen hänga i dess kanter och töja ut sig själv till en tunn pizzabotten.

Gräddning

  1. Sätt ugnen på 250 °C och ställ in en plåt i ugnen.
  2. Lägg pizzorna på bakplåtspapper. Ta ut den heta plåten och dra bakplåtspappret med pizzan dit. Grädda pizzan i mitten av ugnen tills kanterna är krispiga och osten smält.


Välj din matkasse