Hemgjord pasta

Hemgjord pasta

Det är inte mycket som slår hemgjord pasta. Det kan kanske kännas komplicerat, men med en tesked tålamod är det inte så svårt, inte ens utan pastamaskin – vi ger dig tips på hur du lyckas med bara händerna.

Hemgjord pasta utan maskin

Ingredienser

  • 450 g durumvetemjöl
  • 5 äggulor
  • 4 äggvitor
  • 1-2 tsk olivolja
  • 1 krm salt

Vegansk pasta

  • 400 g mannagryn
  • 2 dl vatten
  • 1 krm salt

Hemgjord pasta, steg för steg


Gör så här:


  1. Lägg upp allt mjöl i en hög på arbetsbänken. Gör en grop i mitten (stor nog att rymma alla ägg) och knäck i äggen, olivolja och salt. Vispa ihop äggen med mjölet lite försiktigt med en gaffel.

  1. Knåda sedan ihop till en deg med händerna. Arbeta degen tills den känns mjuk och elastisk (5-10 min). Att knåda degen är viktigt, sätt gärna en timer så att du vet att du inte fuskar med tiden.

  1. Lägg degen i en plastpåse eller folie och förvara i kylen ca 1 timme.

  1. Kavla degen. Det är viktigt att man kavlar degen väldigt tunt på en rikligt mjölad bänk eller mellan två mjölade bakplåtspapper. Försök få degen till ca 1 mm i tjocklek.

  1. Skär sedan med vass kniv till önskad pastasort eller forma med händerna. Här är det egentligen fritt fram att låta fantasin flöda och testa olika former beroende på vad du vill ha. Vill du göra pappardelle kavlar du ut degen tunt och skär den i bredare delar med hjälp av en pizzaslice eller liknande köksverktyg.

  1. Mjöla pastan efter att du format den till önskad sort. Annars klibbar den ihop i kokvattnet.

  1. Koka upp välsaltat vatten i en stor kastrull. Koka pastan ca 2-3 min.

Bra jobbat!