
Stjärnaniskryddade päron
Stjärnanispäron är ljuvligt goda på frukostgröten eller yoghurten. De kokas och läggs i en kryddig sockerlag där päronen drar åt sig av både kryddorna och sockret. Även om det mesta av sockret är kvar i lagen så kan man se päronen som en motsvarighet till sylt eller mos.
Päron med stjärnanis
Ingredienser
- 1 kg päron, fasta
- 1 liter vatten
- 3 dl strösocker
- 4 st stjärnanis
- 2 kanelstänger
- 1 tsk kardemummakärnor, hela 4 skivor färsk ingefära
Gör så här:
1. Koka upp vatten och socker i en kastrull. Rör då och då. När sockret löst sig, tillsätt kryddorna och låt koka på svag värme ca 10 minuter.
2. Skala päronen och halvera dem på längden. Lägg ner päronhalvorna i kastrullen och se till att de täcks av vätska.
3. Låt koka ca 10 minuter, eller tills de mjuknat men fortfarande har lite motstånd.
4. Lägg päronen i rena burkar och häll över lagen. Stäng locket och låt svalna och förvara sedan i kylskåpet.
5. Päronen är hållbara i kylskåp 1-2 veckor. Plocka alltid upp dem med rena köksredskap.