Nyttiga efterrätter

Nyttiga efterrätter

Är det dags att fylla på i efterrättsbanken? Här är tre snabba och nyttiga efterrätter som smakar makalöst gott.

Äpple- och jordnötsbollar

Ingredienser
1 stort äpple, eller 2 mindre, grovrivna
3 dl havregryn, eller glutenfria havregryn / ren havre
½ dl hela linfrön
½ tsk kanel
½ dl jordnötssmör, gärna osötad
½ dl honung
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
havregryn till dekor

Gör så här:

  1. Blanda alla ingredienser i en stor bunke och blanda väl.
  2. Forma små bollar med fuktiga eller lätt oljade händer.
  3. Rulla bollarna i havregryn och ställ kallt ca 30 min.

Fruktsallad på burk

Ingredienser
Till två burkar:
1 äpple
1 apelsin
1 banan
2 kiwi
1 dl grovhackade nötter, t.ex. hasselnötter, mandel eller valnötter

Topping:
kokoschips

Gör så här:

  1. Skala och skiva frukten. Hacka nötter.
  2. Varva nötter och frukt i lagom stora burkar eller matlådor.
  3. Toppa med kokoschips, sätt på lock och ställ kallt, ät snart.

Tips: Vill du att frukten ska behålla sin fina färg, pressa över lite citronsaft.

Apelsin- och chokladpudding

Ingredienser
Till 4 pers:
1 avokado, delad och urkärnad
1 apelsin, skalad, klyftad och urkärnad
1 dl skållad mandel
2 msk kakao
2 tsk vaniljsocker

Till garnering:
1 apelsin, i skivor
1 tsk florsocker
hackad mandel, eller valfria nötter

Gör så här:

  1. Gröp ur avokadon och lägg i en mixerbunke. Tillsätt apelsinklyftor, mandel, kakao och vaniljsocker. Mixa allt slätt med stavmixer.
  2. Lägg upp i skålar och ställ kallt ca 25-30 min.
  3. Garnera med apelsinskivor och lite hackad mandel eller nötter. Pudra över lite florsocker.