Minipajer med jordgubb och vanilj

Minipajer med jordgubb och vanilj

De här somriga små jordgubbspajerna kan du välja att baka helt och hållet från grunden eller köpa alla delar färdiga och bara montera ihop innan de gräddas i ugnen. Eller som vi - ett mellanting. Det som behövs är smördeg, jordgubbssylt och vaniljkräm. Vi använder köpt smördeg och jordgubbssylt men gör hemrörd vaniljkräm med vaniljstång.

Ingredienser (6 st minipajer)

250 g smördeg

2 ½ dl vaniljkräm (recept nedan)

1 dl jordgubbssylt

1 ägg till pensling

1 msk råsocker

Vaniljkräm

1 vaniljstång eller 2 tsk vaniljsocker

1 ½ dl mjölk

2 äggulor

½ dl strösocker

1 msk majsstärkelse

25 g smör, rumsvarmt

Gör så här

Vaniljkräm: Skär ett snitt längs vaniljstången, skrapa ur fröna i en kastrull och lägg ner vaniljstången. Tillsätt mjölk. Värm försiktigt på svag värme. Dra sedan kastrullen från plattan. Vispa äggulor, strösocker och majsstärkelse luftigt. Rör ner i vaniljmjölken. Koka upp och låt sjuda på svag värme tills den tjocknar. Vispa hela tiden så den inte bränns. Ta kastrullen från plattan och plocka ur vaniljstången. Klicka ner smöret i bitar och rör tills det smält. Häll över krämen i en kall skål och låt svalna.

Minipajer: Värm ugnen till 200 grader. Dela smördegen i sex delar. Lägg en matsked jordgubbssylt och drygt två matskedar vaniljkräm på varje bit. Vik ihop degen och nyp ihop kanterna. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med uppvispat ägg och strö över råsocker. Grädda mitt i ugnen 12-15 minuter, eller tills de fått färg