Mat från Medelhavet

Mat från Medelhavet

Du behöver inte blicka längre än till Linas Matkasse för att fånga medelhavskänslan. Under två veckor kommer alla våra kassar ha en maträtt med en touch av Grekland. Välkommen på en kulinarisk resa där vi tar medelhavssmakerna till dig!

Sommaren går mot sitt slut och vad lockar inte mer än att förlänga sommarkänslan med härlig medelhavsmat? Här får du möjlighet att inspireras till sund och härlig matlagning från medelhavspärlan Grekland.

Många av oss har redan någon form av relation Grekland och det grekiska köket. Det är nämligen hemland till den fräscha tzatzikin, den syrlig fetaosten och den härliga olivoljan. Med hjälp av dessa karaktäristiska smaker och upplyftande dofter vill vi förflytta dig och din familj till sydligare breddgrader där bergen tornar sig i horisonten bakom fälten av gröna olivträd och solblekta gräsfält.

Ta till exempel den klassiska tzatzikin. En riktig höjdarsås som går hem till allt grillat. Om du vill överraska dina middagsgäster och piffa upp med någonting oväntat finns det några härliga knep att ta till. Bland annat kan du byta ut gurkan mot morötter eller rödbetor. Den bekanta svala, vitlöksdoftande yoghurtsåsen består men du kommer att tillföra en helt ny, vacker färgpalett med nya smaker till middagsbordet.

En annan grekisk klassiker som passar utmärkt på grillen i sommar (funkar även i stekpannan) är souvlaki. Det grillade spettet med doft och smak av oregano, timjan, rosmarin och citron gifter sig fint med tzatzikin. Här kan du med fördel frångå traditionell vett och etikett och njuta av maten med händerna. Vanligtvis består souvlaki av lammkött men det går utmärkt att använda fläskkotlett. Du som vill välja bort köttet kan istället varva tärningar av aubergine och halloumi på spett. Om du känner för några biffar i grekisk tappning funkar kryddningen för det också!


Grekisk Sallad

 • Gurka 1/2 st
 • Tomat 2 st
 • Rödlök 1/2 st
 • Fetaost 1/3 förp
 • Snacksoliver 1 förp
 • Torkad oregano 2 tsk
 • Rödvinsvinäger 2 tsk
 • Salt 1 krm
 • Svartpeppar

Gör så här:


 1. Skala och skär gurkan i mindre bitar.
 2. Skär tomaterna i mindre bitar och finstrimla rödlöken.
 3. Lägg allt i en skål och smula ner fetaosten.
 4. Blanda med rödvinsvinäger, torkad oregano, salt och lite nymald svartpeppar.
 5. Toppa med snackoliver.

Trevlig måltid!


Välj din matkasse