Linssoppans dag 12/4

Linssoppans dag 12/4

Dröm dig bort till mellanöstern och njut av vår smakrika libanesiska soppa. Soppan är superenkel att laga och dessutom mättar den otroligt bra. Lycka till!

Libanesisk linssoppa med pistagenötter

Till 2 pers:
1 chapati-bröd
75 g färskost
1/2 gurka
1/2 knippe koriander
1/2 lime
1 dl matyoghurt
1 förp pistagenötter
1/2 röd paprika
1 förp röda linser
1/2 rödlök
1 krm cayennepeppar
1 tärning grönsaksbuljong
1/2 tsk socker
1 msk spiskummin
5 dl vatten
2 vitlöksklyftor
olivolja
salt

  1. Finhacka 1/2 rödlök och tärna 1/2 röd paprika.
  2. Hetta upp olivolja i en rymlig kastrull. Fräs lök, 2 vitlöksklyftor (pressade), 1 msk spiskummin och 1 krm cayennepeppar 3-4 min.
  3. Tillsätt paprika, 5 dl vatten, 1 tärning grönsaksbuljong, 1 förp röda linser (sköljda, avrunna) och 1/2 tsk socker. Låt koka 10-12 min.
  4. Gurkyoghurt: grovriv 1/2 gurka och pressa bort vätskan. Lägg gurkan i en skål och rör ner 1 dl matyoghurt, finrivet skal från 1/2 lime och 1 krm salt.
  5. Fördela 75 g färskost på 1 chapati-bröd. Lägg 1 chapati-bröd som lock. Hetta upp en stekpanna med lite olivolja och stek bröden 1-2 min per sida.
  6. Pressa ner saften från den använda limehalvan i soppan och smaka av med lite salt.
  7. Toppa libanesisk linssoppa med 1/2 knippe koriander, 1 förp pistagenötter och gurkyoghurt. Servera med varm chapati.

Tips: Att toppa med pistagenötter höjer verkligen soppan, men det går naturligtvis fint att toppa med andra nötter eller frön som du har hemma.