Laga mat tillsammans

Laga mat tillsammans

I köket kan alla samlas och alla kan göra något – stort som litet. Oavsett vad uppgiften gör för måltiden så är den ju minst lika viktig. Så samla hela skaran och ät en middag alla varit delaktiga i!

Visst är det roligare när alla är med? Alltid finns det något att bidra med till matlagningen för både stora och små. För att underlätta matlagningen med hela familjen är våra recept indelade i sektioner – med tydliga instruktioner – så du i förväg kan se vilka uppgifter som kan fördelas vidare. Just här ska det just nu göras italienska fiskpaket med broccoli och potatis – följ med!

På med ugnen

Steg 1. Värm ugnen till 225 grader. Nu är vi igång! Vems tur var det att ställa in temperaturen den här gången? Och det behövs fyllas på med vatten för att koka potatisen. För minstingen kan vattenkranen vara en lätt men nödvändig syssla – två roliga matflugor i en smäll! När vi sedan kommit vidare och fördelat fisk med tillbehör över ugnsfolien, ska vi också vika upp kanterna för att göra små knyten. Det blir nästan som en liten mysig pysselstund och alla hjälper till. Försöker i alla fall.

Att få se och lära – och göra

Det behöver skäras broccoli i buketter, då lägger vi undan den vassa kniven och tar fram en lite mindre. Men just det, såsen! Såsen ska göras före. Steg 6 i receptet; Vitlökssås: Blanda gräddfil, pressad vitlök och salt i en skål. Vi vet exakt mängd och hur det ska gå till, men här behöver vi någon lite äldre. Vem vill göra det? Du? Perfekt! Fram med gräddfil, vitlök och salt. Att själv få se och blanda alla olika ingredienser kan övertyga den mest inbitna av matskeptiker – ibland kan det var lättare att smaka när man sett hur det går till.

Pricken över i:et

Nu har potatisen kokat och fisken har tillagats i ugnen en stund. Sista momentet är att koka broccolin i lättsaltat vatten. När den är färdig så häller vi försiktigt av vattnet och – kan någon ta fram en skål? Vi behöver en skål till broccolin. Sådär ja! En avslutande liten touch för barnen blir att ringla olivolja och strö lite salt. En rolig uppgift, men som kräver lite uppsyn! Ibland kan det ju bli lite för mycket av det goda.

Det blir en härlig middag som alla hjälpt till att laga – som också smakar bra! Alla är nöjda, glada och malliga men nu kommer nästa steg. Disken!