Laga vegetarisk lasagne al forno med Zeina

Laga vegetarisk lasagne al forno med Zeina

Tisdagen den 31 augusti är det dags för en ny live cookalong med Zeina Mourtada på vårat Instagramkonto! Denna gången är det vår vegetariska Lasagne al forno som står på menyn. Har du inte hunnit klicka hem lasagnen i veckans matkasse? Ingen fara, du hittar receptet här och kan enkelt vara med och laga maten med Zeina ändå. Förbered dig genom att inhandla ingredienserna och följ oss på vårt Instagramkonto @linasmatkasse där Zeina kör i gång kl 17.00 - vi sänder live direkt från köket!

Lasagne al forno med vegofärs, körsbärstomater och mozzarella

Ingredienser (till 4 personer)

Vegofärssås

300 g morötter

1 st gul lök

1 förp vegetarisk färs

1 förp konserverade körsbärstomater

1 förp krossade tomater

2 tsk torkad oregano

2 tsk torkad timjan

Olivolja

4 klyftor vitlök

1 dl vatten

2 msk tomatpuré

1 msk balsamvinäger

2 tärningar grönsaksbuljong

Béchamelsås

6 dl mjölk

1 msk smör

2 msk vetemjöl

2 krm salt

Svartpeppar

Lasagne

Lasagneplattor 200 g lasagneplattor

2 förp mozzarella

Grönsallad

65 g mixsallad

Olivolja

Balsamvinäger

Så gör du:

  1. Värm ugnen till 225°C (varmluft) eller 250°C (vanlig).
  2. Vegofärssås: Grovriv morötter. Finhacka gul lök. Hetta upp lite olivolja i en stekgryta och fräs morötter, lök, vegetarisk färs och pressad vitlök ca 3 min.
  3. Tillsätt konserverade körsbärstomater, krossade tomater, vatten, tomatpuré, balsamvinäger, torkad oregano, torkad timjan och smulad grönsaksbuljong till grytan. Sjud under lock ca 5 min.
  4. Béchamelsås: Smält smör i en kastrull. Pudra över vetemjöl och vispa ner mjölk, lite i taget. Sjud ca 3 min, tills såsen tjocknat. Smaka av med salt och lite nymald svartpeppar.
  5. Lasagne: Varva béchamelsås, lasagneplattor och vegofärssås i en ugnsform (ca 20x30 cm). Börja och avsluta med béchamelsås. Riv mozzarella i bitar och fördela över lasagnen. Tillaga mitt i ugnen ca 20 min, tills lasagneplattorna är mjuka och lasagnen fått fin färg.
  6. Grönsallad: Lägg mixsallad i en skål och dressa med lite olivolja och balsamvinäger.
  7. Servera lasagne al forno med grönsallad