Linas köksfavoriter

Linas köksfavoriter

Kan Lina åka på semester utan sitt zestjärn? Är en äggdelare verkligen nödvändig och hur kommer det sig att en klassisk köksassistent från 1950-talet har fått en betydande roll i Linas kök? Vi har frågat ut Lina om hennes köksfavoriter och köksredskapen hon inte kan leva utan.

Köket är navet i många hem – det är där familjen samlas efter dagens olika bestyr för att umgås och slappna av. För att själva matlagningen i sig också ska ha en avkopplande inverkan och förbli en njutbar aktivitet är det en fördel att diverse redskap finns till hands. Men vad är egentligen de viktigaste redskapen om man bara måste välja ut ett fåtal? Jo, för Lina handlar det först och främst om att gå efter devisen – kvalitet före kvantitet.

– Generellt försöker jag satsa på färre, men riktigt bra redskap med bra funktionalitet och kvalitet som håller i längden snarare än onödiga köksprylar.

Lina förklarar att ”onödiga köksprylar” för henne i det här fallet exempelvis kan vara en banan slice eller en avokadoskärare.

– Man kan skiva banan och avokado med en vanlig matkniv. Jag kan känna att det är onödig konsumtion att köpa redskap som främst är ämnat åt ett matlagningsmoment men som man kanske inte använder så mycket i övrigt.

Men, påpekar Lina, allt handlar om hur mycket man använder ett visst redskap. Grundtanken är att försöka köpa redskap som man faktiskt använder.

Var ställer sig en äggdelare i det här spektrat?

– Jag har faktiskt en äggdelare, och det tror jag att väldigt många har. Jag använder den ganska ofta och även till andra varor än just ägg, jag brukar exempelvis dela mozzarella med min äggdelare.

Men så, nu till Linas köksfavoriter. För er som har hängt med oss på Linas ett tag kanske det inte kommer som en överraskning att zestjärn kommer upp på Linas lista över absoluta köksfavoriter.

– Jag använder gärna mycket lime- och citronskal i maten och då är zestjärnet toppenbra!, utbrister Lina och passar på att dela med sig av en liten semesteranekdot.

– När jag och min familj skulle hyra ett hus till semestern en sommar ställdes frågor som ”finns det lakan i huset? Handduk?” och liknande. ”Finns det ett zestjärn?”, det var min fråga, säger Lina och skrattar.

Nu har vi kommit till delen då det är dags att vässa eggen. Näst på tur är nämligen den så oumbärliga kökskniven.

– Jag använder i princip endast tre olika knivar: en kockkniv som går att använda till det mesta, en brödkniv och en mindre kniv för att skala eller skära mindre frukter och liknande.

När det kommer till köksknivar kan det vara bra att tänka på förvaring. Släng helst inte ner knivarna så att eggen ligger och skaver mot varandra, utan snarare att de får stå eller ligga var för sig. Ett tips är också att regelbundet slipa sina knivar.

Lina passar på att återkoppla till semesteranekdoten och zestjärnet.

– När jag åker på semester har jag med mig en kockkniv och ett zestjärn. Man vet aldrig var man hamnar liksom. Finns det inga bra knivar där blir det tråkigt att laga mat under hela den semesterresan.

Köksredskap från 1950-talet

En av Linas absoluta favoriter, och tillika ögonsten, i köket är en klassisk köksassistent från 1950-talet. Den krämgula degblandaren med över 70 år på nacken har funnits med i släkten och varit ett pålitligt redskap när det har knådats och degats.

– Det är en degblandare men det finns också massor av andra tillbehör som gör att man också bland annat kan stoppa korv, sylta och safta. Det är verkligen ett redskap jag har använt mycket och blandat många degar i.

Skärbräda, mixerstav och mortel

Näst på listan hittar vi en stor, rejäl skärbräda i trä.

– Det finns en fin stabilitet i trä som känns härlig att skära på och jag tycker att den ska vara så pass stor att man inte känner sig begränsad av att allt hamnar utanför.

Om underlaget skulle vara på så sätt att skärbrädan glider runt kan du bland annat lägga en fuktig disktrasa eller liknande under för att stabilisera brädan.

Så här i sommartider kan det sitta fint med en uppfriskande smoothie vilket för oss in på mixerstaven.

– Det är verkligen ett redskap man kan använda mycket om man gör smoothies eller röror. Nu på senare tid har det blivit mycket melonslush.

Sist ut har vi ett redskap som verkligen lyfter smakerna.

– Mortel, det är så härligt! Det är härligt att mortla kryddorna för smakerna kommer fram så fint. Det gäller allt från kardemumma till brödkryddor och liknande. Om jag ska göra en focaccia brukar jag mortla rosmarin och timjan med flingsalt som jag strösslar över brödet.