Gör ett grönare val

Gör ett grönare val

De flesta av oss vet att vi skulle må bra av att äta mer grönt. Att det dessutom gör gott för miljön är ett klart plus i kanten. Linas Vegetariska kasse med ägg, ost och mjölkprodukter finns för såväl två som fyra personer och ger grön inspiration i köket samt gör det lätt att komma igång med mer lakto-ovo-vegetarisk matlagning.

Vegetarisk mat är god, nyttig och miljömässigt bra. Men även när viljan finns, är många av oss ovana att laga vegetariskt. Man har sina standardrätter och sedan tar inspirationen slut.
– Ja, för många är ju steget att laga vegetariskt mycket större än att hitta på en rätt baserad på kött, säger Lina. Som ny inför vegetarisk mat kan det vara svårt att veta i vilken ände man ska börja. Och att dessutom veta vad som är näringsmässigt bra. Då kan det vara väldigt skönt att få hjälp med både inspiration och näringsinnehåll.

Ända sedan starten av Linas Matkasse har i princip alla kassar innehållit någon vegetarisk rätt. Och sedan 2014 finns även en helt lakto-ovo-vegetarisk kasse i sortimentet.
– Vi har hela tiden aktivt jobbat för att införa mer vegetarisk mat på middagsborden, berättar Lina. Livsmedelsverket rekommenderar att vi äter mindre rött kött och chark, och mer grönsaker. Och det är ju något som man får naturligt med en vegetarisk kasse.

Linas Vegetariska kasse med ägg, ost och mjölkprodukter passar både de mer rutinerade vegetarianerna och familjen som vill ha hjälp att få in mer lakto-ovo-vegetarisk mat i vardagen.

Grönt gör gott

Forskning visar att en kost som innehåller mer grönt och vegetariskt får oss att må bättre och håller oss friskare. Livsmedelsverket ger råd till en hälsosam kost och rekommenderar oss att äta mycket frukt och grönsaker, eftersom de är några av våra bästa källor till vitamin A, C, E och folater. De innehåller också mineraler som kalium och magnesium, ger oss protein, nyttigt omättat fett och fiber som ger oss mättnad.
– En vanlig fundering kring vegetarisk mat är ofta man inte blir mätt och även riskerar proteinbrist för att man inte äter kött, säger Lina. Men det finns massor av livsmedel, förutom kött, som mättar och är rika på protein. Och vi har en nutritionist som näringsberäknar alla våra recept och säkerställer att de följer våra riktlinjer som baseras på Nordiska näringsrekommendationer. På så sätt kan man vara trygg i att man får i sig det kroppen behöver för att må bra, oavsett vilken av våra kassar man väljer.

Rätterna i Linas Vegetariska kasse med ägg, ost och mjölkprodukter består av olika grönsaker och rotfrukter som kombineras med exempelvis pasta, couscous och ris. Dessutom ingår proteinrika livsmedel som linser, bönor, kikärter, ägg, cottage cheese, löpefri ost och andra mejeriprodukter. Det förekommer också noga utvalda köttfria alternativ av bland annat soja, som exempelvis tzay och tofu.
– Det är hög inspirationsnivå på rätterna och vi tror att den här kassen passar familjen som gillar att laga mat, säger Lina. Barnen är nog lite äldre, kanske till och med tonåringar, eller åtminstone nyfikna på kryddig mat och nya, annorlunda smaker. Inspirationen till recepten kommer både från aktuella mattrender och andra kulturer, men vi har också mer klassiskt vegetariska inslag.

Kassen är perfekt för lakto-ovo-vegetarianer som vill få ny inspiration i köket, men passar även familjer som vill ha hjälp att byta ut köttet mot mer grönt några dagar i veckan.

Läs mer om Linas Vegatariska kasse här.

Välj din matkasse