Ge barnen matglädje

Ge barnen matglädje

De allra flesta föräldrar upplever någon gång att deras barn inte är överdrivet intresserat av mat. Det kan vara femåringen som vägrar äta något annat än fiskpinnar eller tonåringen som inte ser poängen med att äta riktig mat. Hur gör man för att ge dem matglädje? Karolina Sparring, som är kock och matkreatör på Linas Matkasse, är expert på området. Hon har skrivit en bok i ämnet och håller även matlagningskurser för barn. Här ger hon 5 tips som lockar barnen till köket och får dem att äta maten.

1. Involvera barnen i matlagningen

Barn upptäcker matglädje genom att få vara delaktiga. Låt dem vara med och bestämma vilken rätt ni ska laga och även hjälpa till med matlagningen. Om barnen får vara med och bestämma vad som ska lagas ibland så känner de större ansvar och frihet.

2. Barnens dag

Bestäm en dag i veckan som är barnens, eller tonåringarnas dag. En dag då de ska ansvara för hela middagen. Och då måste man som förälder låta dem göra det och inte lägga sig i. Vill man ha hjälp av dem får man också visa förtroende för att de kan klara av det. Yngre barn får man naturligtvis hjälpa i de moment där det behövs.

3. Planera matlagningen

De veckor man inte har Linas Matkasse kan man låta barnen vara med ända från början, och både planera veckans middagar och följa med till affären. De lite äldre barnen och tonåringarna kan få ansvar för att till exempel välja ut grönsakerna till veckans meny. Se till att ni har gott om tid när ni ska laga maten, så att det blir roligt och stressfritt.

4. Alla får plats i köket

Få ditt barn att känna sig välkommen i köket. Det ska absolut inte kännas som en stängd plats som bara är för de vuxna. Om barnen är matskeptiska är det jättebra om de kan vara med i köket och se vad maten innehåller.

5. Ordning och reda

För att slippa totalt kaos i köket när barnet ska vara kock, kan man som förälder förklara att det ska vara ordning och reda när man lagar mat. Man kan också förbereda och underlätta så mycket som möjligt. Dvs att plocka fram ingredienser i förväg och hålla rent på skärbrädan. Se även till att ha en bra skärbräda och bra knivar. Det behöver inte betyda att de är dyra. Men det är roligare att laga mat om man har bra redskap.

I Linas Barnkasse har vi ett speciellt stort fokus på barns smakpreferenser – och på föräldrar som vill att maten ska vara extra lättlagad. Utifrån barnens favoriträtter och vår ambition om sunda middagar skapar vi goda, varierade och näringsmässigt välbalanserade recept. Läs gärna mer om Barnkassen här.

Välj din matkasse