Citron- och örtsalt

Citron- och örtsalt

Ett gott örtsalt är användbart till mycket. Saltet med de örtiga och syrliga tonerna passar perfekt till lax, grillade grönsaker eller att strö över ugnsrostad potatis. Och saltet är busenkelt att göra själv.

Ingredienser

2 krukor rosmarin

1 kruka timjan

3 citroner

1½ dl flingsalt

Gör så här

Sätt ugnen på 50 grader. Repa av bladen från rosmarin- och timjanstjälkarna. Bladen på de översta, tunna stjälkdelarna behöver inte repas av, utan används som de är. Finhacka örterna och lägg dem sedan i en mortel.

Tillsätt ½ dl av saltet och mortla samman örter och salt till en örtpasta. Tillsätt resten av saltet och finrivet citronskal (bara det gula). Blanda allt väl med en sked.

Fördela örtsaltet på en plåt med bak-plåtspapper och torka mitt i ugnen ca 1 timme, eller tills det torkat. Efter halva tiden, blanda runt allt på plåten. Häll upp i en ren glasburk med lock.