Äppelbullar med färskost och kardemummaströssel

Äppelbullar med färskost och kardemummaströssel

Nybakta bullar är svårslagna. De här godingarna med äpple, färskost och kardemumma tar smaklökarna till nya höjder!

Till ca 40 bullar:
100 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst för söta degar
1 dl strösocker + 3 msk strösocker
4 tsk hela kardemummakärnor
11-13 dl vetemjöl
1 ägg
½ tsk salt

Fyllning:
2 ½ dl naturell färskost
2 dl äppelkompott (eller äppelmos)
2 msk florsocker
2 tsk kanel

Gör så här:
Smält smöret. Tillsätt mjölken och värm vätskan till 37 grader.
Krossa kardemummakärnor.
Smula jästen i en större bunke och häll i lite av degspadet. Blanda ner resterande degspad, socker, hälften av kardemummakrosset och salt. Tillsätt lite mjöl i taget, spara ett par deciliter till utbakning, och arbeta ihop till en blank och smidig deg.

Låt degen jäsa ca 30 min. Sätt ugnen på 225 grader.
Knåda degen igen, på lätt mjölat bakbord, och kavla ut till en rektangel 30x60 cm. Bred på färskost och äppelkompott på halva rektangeln. Pudra kanel över fyllningen. Vik över andra långsidan. Skär degen i 2 cm breda remsor och forma till knutar.

Låt jäsa under bakduk ca 30 min. Blanda 3 msk socker och resten av kardemummakärnorna till ett kardemummaströssel. Pensla bullarna med ägg och strö över strösslet. Grädda mitt i ugnen 8-10 min.

Lycka till!