Tips på goda antipasti

Tips på goda antipasti

Dags för italiensk middag? Då kan vi tipsa om att starta kvällen med att duka upp ett antal härliga och smakrika italienska aptitretare. Vi tipsar om två supergoda röror som kommer att göra succé!

Antipasti brukar oftast bestå av råvaror som representerar sig själva, exempelvis några skivor bresaola, prosciutto eller salami ackompanjerat av ostar såsom mozzarella, parmesan och gorgonzola tillsammans med grönt i form av oliver och andra goda grönsaker och bröd. Plockmat med italiensk touch helt enkelt. Här samlas karaktäristiska och mustiga smaker med inslag av umami i en blandning av härliga texturer med allt från krispigt och knaprigt till mjukt. Ett tips är att addera halverade fikon, ett gott tillägg som lyfter helhetsintrycket och funkar fint till osten.

Två tips på italiensk antipasti

Här tipsar vi om två smarriga antipasti som ger det där lilla extra till middagen. Vad sägs om en härlig kronärtskocksdipp eller varför inte en toppengod cannellonibönröra att doppa bröd eller crostini i?


Bakad kronärtskocksdipp

Först ut har vi en riktig god kronärtskocksdipp som passar utmärkt att doppa färskt bröd i. En krämig röra där syrlighet och knaprighet från kronärtskockan går hand i hand med sältan från parmesanen. En varm antipasto som gör sig toppen en kylig höstkväll.

Ingredienser

  • 1 burk kronärtskockor, marinerade (à 290 g)
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 dl majonnäs
  • 2 dl mascarpone
  • 2 dl riven parmesanost
  • 2 msk hackad basilika
  • 1 tsk chiliflakes
  • Salt och peppar

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Häll av vätskan från kronärtskockan och finhacka den.
  2. Finriv vitlöken och blanda ihop den och de övriga ingredienserna.
  3. Häll smeten i en ugnsfast form och baka i ugnen i ca 25 minuter eller tills den fått fin färg.
  4. Servera med bröd, kex och grönsaker att dippa.

Cannellinibönröra

Här har vi en smakrik röra som till konsistensen påminner om hummus. Passar utmärkt att doppa bröd i eller som tillbehör till sallad.

Ingredienser

  • 1 förpackning Cannellinibönor (á 380 g)
  • 1 finriven vitlöksklyfta
  • ½ dl riven parmesanost
  • ½ citron, saft och zest
  • 1 msk olivolja
  • Salt och peppar

Gör så här:

  1. Skölj bönorna väl och låt dom rinna av.
  2. Mixa alla ingredienser med en stavmixer tills det blir en krämig konsistens och smaka av med salt och svartpeppar.

Buon appetito!