Klassiska smaker

Klassiska smaker

Kroppkakor med rårörda lingon och skirat smör, köttbullar med potatismos och lingonsylt eller varför inte stekt fläsk med löksås och kokt potatis? Ja, de säger ju att alla goda ting är tre. Men den klassiska husmanskosten har såklart fler ess i rockärmen och här kommer vi att presentera ett axplock av dessa. Inte nog med det kommer vi att slänga in en extra twist för den som vill piffa upp sin egen favoritklassiker.

Inlagd sill

Den inlagda sillen är en trotjänare som onekligen gör sitt, särskilt på midsommarbordet men går även hem till jul och påsk. Det som gör den extra lättillgänglig är att man kan göra den i så många olika varianter såsom; senapssill, matjessill och skärgårdssill. Sillen klarar sig för sig själv men tillsammans med skivad kokt potatis, tärnat kokt ägg, finhackad rödlök och gräslök är den svårrubbad. Kombinera dessa läckerheter toppat med brynt smör och du har en riktig höjdare – en sillsallad om du så vill där du kan njuta av alltsammans i en enda tugga!

Ärtsoppa med pannkakor

Ärtsoppa med pannkaka sylt är onekligen en mättande klassiker. För att piffa upp färgpaletten kan du använda finriven morot i pannkakan för att göra den än mer vacker och matig. Det är även ett litet tips till dig som har en liten där hemma som kanske inte är alltför förtjust i grönsaker.

Raggmunk med fläsk och lingonsylt

Den klassiska, frasiga och fina raggmunken serveras vanligtvis med lingonsylt och fläsk. Men det går att förbluffa middagsgästerna även här utan att mötas av konfunderade och besvikna blickar. Raggmunken är, till skillnad från till exempel pannkakan, relativt tidskrävande att tillaga till större sällskap då den i princip måste hållas under uppsikt konstant. Om tiden är knapp och du har annat att stå i finns det dock en annan väg att gå utan att tumma på känslan av klassisk raggmunk: Ugnspannkaka med råriven potatis. Då slipper du stå och vakta stekpannan och kan i lugn och ro ägna dig åt annat bestyr samtidigt som ugnen löser sitt. Till råga på allt blir middagen klar samtidigt och hela sällskapet kan avnjuta den tillsammans. Kan serveras med såväl lingonsylt och fläsk som med rårivna morötter och cottage cheese.

Inläggning och sylt

Det kommer sig inte av någon slump direkt att såväl synt som inläggning figurerar här ovan – det är nämligen ganska typiskt för svensk husmanskost. En klassisk inläggning är den så kallade 1-2-3-lagen och den passar som handen i handsken till de flesta grönsaker som exempelvis gurka, morot och rödbetor. Anledningen till lagens relativt stolpiga namn är helt enkelt på grund av att den består av 1 del ättikssprit, 2 delar socker och 3 delat vatten. Viktigt att tänka på är att samtliga grönsaker täcks ordentligt av lagen.

Gör så här:

För en god och fräsch lingonsylt krävs inget mer än vatten och socker, utöver lingon då.

  1. Lägg 1 ¾ liter lingon i en kastrull, tillsätt 5-6 dl socker och 2 dl vatten (mängden kan variera beroende på hur söt du vill ha sylten).
  2. Koka alltsammans cirka 10-15 minuter och ta bort ytskummet med jämna mellanrum med en sked.
  3. Häll upp sylten i varma, rena burkar med tät förslutning.

Förvara sedan i kylen. Smaklig måltid!